Tweesterrenchefs Emile van der Staak en Hans van Wolde slaan handen ineen

Tweesterrenchefs Emile van der Staak en Hans van Wolde slaan handen ineen

Tweesterrenchefs Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok hebben de handen ineen geslagen voor 'Het menu van de toekomst'.

Op 11 september 2022 wordt in Brut172 een achtgangen-lunchmenu geserveerd dat is samengesteld door beide tweesterrenchefs en We're Smart Green Guide. Het betreft een 100 procent plantaardig menu. 'Het menu is al uitverkocht, gasten kunnen enkel nog een reservering maken voor de wachtlijst. Dus mensen zijn er wel echt nieuwsgierig naar', zegt Hans van Wolde.

Van Wolde zegt mensen graag te willen laten kennismaken met hoe mooi en veelzijdig plantaardige gerechten zijn. 'Bij Brut is de insteek 60 procent groenten en 40 procent vis of vlees. De overtuiging die Emile heeft - dat de wereld zonder vlees moet - daar sta ik iets anders in, maar ik vind het wel waardevol om te laten zien hoe we samen aan de wereld denken en hoe mooi plantaardig koken is.'

Van Wolde omschrijft het event als een beleving, waar bij binnenkomst ook een handvol bio-boeren laten zien wat ze in huis hebben.

Menu De Nieuwe Winkel en Brut172

Gasten konden sinds vanmorgen het menu reserveren dat alleen op 11 september in Brut172 wordt geserveerd. Op de kaart staan onder meer als amuse een aardpeerbouillon met havermelk, als tussengerecht een Chawanmushi - gestoomde, hartige custard - van Limburgse grotchampignons, als hoofdgerecht een kastanjetempeh met een bbq-saus op basis van donker bier en pruimen.

Gasten betalen voor deze ervaring €325 per persoon, inclusief drinken en een afterparty.

foto: Nadia ten Wolde

Emile van der Staak over de toekomst van restaurants: 'Minder vlees faciliteren'

Al twee keer won hij met De Nieuwe Winkel** de titel beste groenterestaurant ter wereld. Tijdens Future Menus Chefs Connect van Unilever Food Solutions deelde chef-kok Emile van der Staak onlangs zijn visie op de toekomst van restaurants.

Emile van der Staak, chef en eigenaar van De Nieuwe Winkel

Nieuwe Winkel** biedt hulp bij stoppen met roken: longarts deelt tips

De Nieuwe Winkel** in Nijmegen gaat zijn medewerkers morele en financiële hulp bieden bij het stoppen met roken. Als horecaondernemer kun je veel doen om je collega's te ondersteunen bij het afzweren van sigaretten. Wanda de Kanter, al 30 jaar longarts, deelt tips.

Emile van der Staak, chef en eigenaar van De Nieuwe Winkel

Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel**: 'Je hebt impact als je de allerbeste bent'

Met elke award die Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel** in Nijmegen ontvangt, groeit de interesse voor zijn botanische keuken. Elk weekend staan er honderden mensen op de wachtlijst van het restaurant. Toch denkt Van der Staak continu na over de toekomst van het vak en zijn bedrijf. 'Wat is succes? Nog meer couverts, een tweede zaak? Misschien moet het juist kleiner.'

Emile van der Staak (foto: Koos Groenewold)

Jonge koks mogen geen stage lopen bij De Nieuwe Winkel**: 'Tenzij we met vlees gaan werken'

Beginnende Nederlandse koks die graag stage willen lopen bij toprestaurant De Nieuwe Winkel** in Nijmegen, krijgen daar van hun opleiding zeker niet altijd toestemming voor. 'Wanneer we garanderen dat we met vlees en vis werken, kan het opeens wel', zegt chef en eigenaar Emile van der Staak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.