Nog bijna 2000 nieuwe Amsterdamse hotelkamers in de pijplijn 

Nog bijna 2000 nieuwe Amsterdamse hotelkamers in de pijplijn 

Ondanks de strenge regels rond de ontwikkeling van hotels in de stad, groeit het aantal nieuwe hotelkamers in Amsterdam gestaag door. Voor de periode 2022-2024 zitten nog een kleine 1900 kamers in de pijplijn.

Amsterdam telt zo'n 39.000 hotelkamers en dat aanbod neemt sinds 2010 jaarlijks met zo'n 4,5 procent toe – in recordjaar 2018 kwamen er in één jaar 2000 nieuwe hotelkamers in Amsterdam bij. De hotelstop die in 2015 werd afgekondigd voor de binnenstad en een jaar later werd uitgebreid met grote delen van de stad, lijkt daar weinig effect op te hebben: nieuwe hotels concentreren zich in de gebieden waar hotelontwikkeling nog wel is toegestaan of de aanvragen dateren van vóór 2015.

Nieuwe hotelkamers in Amsterdam

Wel lijkt de groei iets af te vlakken: voor de periode 2022 tot en met 2024 zitten volgens onderzoeksbureau STR een kleine 1900 kamers in de pijplijn. Dat zijn alleen volledig nieuwe hotels, eventuele uitbreiding van bestaande hotels is daarin niet meegenomen. 

Opvallend is dat het in drie gevallen gaat om multibrand-locaties met twee of drie hotelmerken op één locatie. 

Hotelstop

In verschillende stappen heeft Amsterdam de laatste jaren een steeds strenger hotelbeleid ingevoerd. In 2015 werd een eerste stap gezet met een moratorium op nieuwe hotels in postcodegebied 1012.

Per 1 januari 2017 werd in Amsterdam het ‘nee, tenzij’-principe aangenomen voor een groot deel van de stad, op een aantal gebieden na waar hoteltontwikkeling juist wenselijk was om de gaststromen te spreiden, zoals Sloterdijk.

Vorig jaar werd het aantal gebieden waar hotels - onder voorwaarden - nog mogelijk zijn verder teruggebracht. Daarnaast werkt de gemeente sinds 2021 niet meer mee aan het wijzigen van erfpachtcontracten, wat soms nodig is om een hotel te kunnen realiseren.

Goedgekeurd vóór de stop

In het overgrote deel van Amsterdam geldt dus een volledige stop op nieuwe hotels, afgezien van projecten die al waren goedgekeurd vóór de stop.

Tot die laatste categorie behoort onder meer Rosewood, dat in het hart komt van het gebied waar als eerste aan de rem werd getrokken als het op nieuwe hotels aankwam.

Het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht werd in 2015 verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een luxe hotel van wilde maken. Inmiddels is de bouw, onder een andere eigenaar, in volle gang. Rosewood is een merk van de Hongkongse zakenman Denny Cheng, die ook eigenaar is van het vastgoed in Amsterdam.

Ook Maritim Hotel in Amsterdam-Noord kent al een lange, niet altijd even soepel verlopende, aanloop.

Maritim wordt met 579 kamers een van de grootste hotels van de stad, en ook in het havengebied komt een hotelcomplex met bijna 600 kamers, verdeeld over drie merken van Marriott. Beiden staan - net als Rosewood - in een gebied dat sinds vorig jaar is aangemerkt met 'geen hotelontwikkeling mogelijk'.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.