Tweede Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD heeft een motie ingediend waarin hij het kabinet oproept de terugbetalingstermijn van belastingschulden te verlengen van vijf naar zeven jaar. Dus twee jaar langer dan nu het geval is.
Vanaf oktober terugbetalen
Horecaondernemers starten in oktober 2022 met het aflossen van hun eventuele schuld aan de Belastingdienst. Het terugbetalen komt bovenop de reguliere belasting (bijvoorbeeld loonbelasting) die ze toch al moeten betalen.
Eerder werd al bekend dat aflossen per kwartaal ook mag en dat een betaalpauze mogelijk is.
De motie voor verlenning van de termijn krijgt steun van CDA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de PVV. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat dus achter de verruiming met twee jaar. Dit zal het maandbedrag dat moet worden ingelost verlagen.
140 stemmen voor
De motie van Aartsen is met 140 stemmen voor, en slechts 10 tegen, aangenomen. Alleen Groen Links en Volt hebben tegen gestemd.
Het tweeminutendebat dat eerder deze week plaatsvond, was aangevraagd tijdens een commissiedebat over coronasteun (12 mei). Tijdens een tweeminutendebat krijgen Kamerleden de mogelijkheid om moties in te dienen. Dit kan niet tijdens een commissiedebat.
Tijdens het debat van 12 mei heeft het kabinet toegezegd te gaan kijken naar extra mogelijkheden rondom de coronabelastingschulden. Staatssecretaris Van Rij stuurde daar recent een brief over.
'Teleurstellend bericht van het kabinet'
De boodschap hierin is volgens KHN ronduit teleurstellend. ‘Er is weinig bereidheid bij het kabinet om te zoeken naar échte maatwerkoplossingen. Er komt wel wat meer flexibiliteit in de aflossing van de belastingschuld. Zo wordt het mogelijk om af te lossen per kwartaal, in plaats van per maand. En komt er de mogelijkheid tot een incidentele betaalpauze.
Daarnaast wordt het fiscale saneringsbeleid zodanig aangepast dat TVL- en NOW-schulden geen belemmering voor een saneringsakkoord zijn.
Dit zijn op zich welkome aanpassingen, maar ze lossen het échte probleem niet op. Namelijk dat er een groep levensvatbare bedrijven is waarvoor de aflossingslast straks te hoog zal zijn.