Ineens weet je het: je gaat alle cafetaria’s in je woonplaats bezoeken! Niet omdat het moet, wel omdat het kan. Niels Rutjes bedenkt het begin 2021 en besluit zijn idee te gaan uitvoeren als hij ontdekt dat de stad Groningen 58 cafetaria’s heeft.
Liefhebber van eten uit de frituur
‘Zo ongeveer iedere zondag breng ik een bezoek aan mijn buurtcafetaria en daar is het idee ontstaan’, legt Rutjes uit. ‘Ik ben liefhebber van eten uit de frituur en gek op de sfeer die in de snackbar hangt. Dat maakte me nieuwsgierig naar wat de stad nog meer te bieden had.’
Rutjes spreekt van cultureel Nederlands erfgoed. ‘De laatste jaren is zo goed als alles verdwenen uit de wijk. Vroeger had je er een kruidenier, een café en noem maar op. Niets is echter meer vanzelfsprekend, behalve de snackbar. Wat ik zo mooi vind, is dat je het land erin ziet samenkomen. Lokale en regionale specialiteiten, variatie in interieur en een diversiteit aan ondernemers.’
Lockdown
Rutjes legt zichzelf een deadline van een jaar op. ‘Dat betekende dat ik minimaal één keer per week een snackbar moest bezoeken. Overzichtelijk en haalbaar voor een liefhebber.’
Uiteindelijk eindigde hij op 57. ‘Big Snack De Hoek op de Grote Markt is verplaatst naar dit jaar. Deze huisvest midden in het centrum en wordt veel bezocht door uitgaanspubliek. Mijn plan was daarom ook deze te bezoeken na een avond in de kroeg. Helaas heb ik te lang gewacht en daardoor gooide de lockdown roet in het eten.’
Geen commercieel belang
Hij maakte het Instagram-account @desnackbarretocht aan om verslag te doen van zijn bezoeken. ‘Voordat ik begon, heb ik lokaal aandacht gehad en dat leverde volgers op. Er was en is geen enkel commercieel belang en ik heb alle bestellingen afgerekend. Wel heb ik me voorgesteld en gevraagd of ik foto’s mocht maken. Bij sommige cafetaria’s kenden ze het account, erg leuk!’
Rutjes bestelde overal minimaal een frietje en een specialiteit van het huis, indien aanwezig. ‘Ik kreeg tips van volgers en daarvan heb ik menigmaal dankbaar gebruikgemaakt. Ze raden me bijvoorbeeld een bepaalde snack of een saus aan. Of ik bestelde waar ik op dat moment zin in had. Voor wie het zich afvraagt: ik ben geen kilo aangekomen en heb niet gecompenseerd op de momenten dat ik thuis at. Eerlijk gezegd heb ik me daarover in het begin wel zorgen gemaakt, maar die zorgen bleken dus onterecht.’
Bevindingen gedeeld
Zijn berichten op Instagram zijn geen recensies. ‘Omdat ik die ambitie niet had’, aldus Rutjes. ‘Ik heb vooral beschreven wat ik ervaarde en bestelde. Ik heb ook geen rangorde aangebracht, omdat ik dat ondoenlijk vindt. De verschillen zijn zo groot en juist die diversiteit is wat het zo mooi maakt.’
Via zijn account heeft hij wel enkele bevindingen gedeeld. Zo looft hij het enthousiasme van chef Jan van het Patathuus aan de Hereweg en het broodje hamburger ‘dat het niveau snackbar ontstijgt’.
De ‘goed verstopte’ snackwagen van Koning in Ulgersmaborg roemt hij vanwege de ‘formidabele huisgemaakte kroketten met allerlei vulling’ en bij cafetaria Doornbos ‘proefde hij de beste eierbal’.
Snackwagen de Frietboer aan de Bedumerweg is in de ogen van Rutjes ‘een plaatje’, cafetaria Moeke verdient een vermelding, omdat ‘je zou willen dat Moeke elke cafetaria zou bestieren’ en cafetaria Koning ten slotte noemt hij ‘op alle fronten een klassieke snackbar’.
Mooie verhalen
Zijn belangrijkste conclusie noemt hij het rijke snackbarleven in de stad Groningen. ‘Er is me echt niets tegengevallen, terwijl ik wel veel positieve zaken ben tegenkomen. Smakelijke lokale specialiteiten, prachtige interieurs en mooie verhalen.’
Een van die verhalen was van een ‘dame van in de zestig’. ‘Zij was maatschappelijk heel erg betrokken. Bij haar waren de prijzen veel lager, omdat ze vindt dat iedereen bij haar terecht moet kunnen. Ook mensen met een kleine portemonnee. Bovendien vangt ze jonge homo’s op, die niet thuis kunnen wonen. Ze werken in haar snackbar en zij biedt hen onderdak.’
De provincie in
Wat gaat hij nu doen met zijn Instagram-account, dat inmiddels meer dan 3500 volgers heeft. ‘Het is zonde om het hierbij te laten, ik heb dus ook nog wel plannen. De komende periode deel ik sowieso enkele statistieken. Zaken als de merk van de friet, de sauzen, het assortiment en prijzen. Daarna ga ik naar de vijf cafetaria’s in Hoogkerk, een wijk die aan Groningen vastzit. En wellicht duik ik dan de provincie in, al moet ik dat nog verder concretiseren.’