Frans van Rooij hekelt demonisering frituurspeciaalzaken

Frans van Rooij hekelt demonisering frituurspeciaalzaken
Frans van Rooij bij Restaria De Coevering in Geldrop. Foto: Bert Jansen

'Het heeft alles te maken met het demoniseren van frituurspeciaalzaken.' Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum reageert fel op het rapport van de Raad voor Volksgezondheid dat woensdag verscheen. Daarin staat dat er meer mogelijkheden moeten zijn voor gemeenten om het aantal cafetaria's tegen te gaan.

Volgens Frans van Rooij wordt het woord snackbars maar twee maal genoemd in het rapport, maar is de branche wel continu in het nieuws. ‘Elke keer als er een rapport uitkomt over obesitas, wordt de snackbar in de media uitvergroot’, zo vertelt hij in het EO-programma Dit is de Dag op radio 1.

De wekelijkse frietmaaltijd is een traditie

Van Rooij is van mening dat de branche onnodig in een kwaad daglicht staat en dat er wordt getornd aan immaterieel cultureel erfgoed. De voorman van het Nederlands Frituurcentrum stelt dat de wekelijkse frietmaaltijd een traditie is bij veel Nederlandse gezinnen, ook toen we nog geen obesitas kenden. ‘Als mensen gevarieerd eten en ook sporten, is er niets aan de hand’, zo concludeert hij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.