De Belgische kandidaten kunnen zich nog tot 4 februari inschrijven voor de competitie die plaatsvindt op 20 februari in de Gelato University Benelux in Zandhoven. 18 februari verstrijkt de deadline voor de Nederlandse kandidaten die het op 5 maart tegen elkaar opnemen tijdens Bakkersvak in Gorinchem.
De kampioenen én de nummers twee winnen meteen ook een ticket voor het Europees Kampioenschap in 2020 en mogelijk nadien het Wereldkampioenschap in 2021.
Gelato Festival Challenge
In 2017 haalde Carpigiani Ambachtelijk Benelux voor het eerst de gerenommeerde Gelato World Tour – vandaag omgedoopt tot de Gelato Festival Challenge – naar België. Dit gebeurde naar aanleiding van de feestelijke opening van de Gelato University Benelux. De Gelato Festival Challenge is een officieuze wedstrijd waar de winnaars van landen van over heel de wereld strijden voor de wereldtitel. Eerdere finales vonden onder meer plaats in Rome, Berlijn, Dubai, Melbourne, Tokyo en Chicago.
Criteria voor ijsbereiders
Een professionele jury onder begeleiding van gelato-specialist, Bas van Haaren van de Carpigiani Gelato University, kiest ook dit jaar weer de Belgische en Nederlandse kampioenen.
De kandidaten moeten een eigen ijsmix bereiden en minimaal vijf liter draaien, op smaak brengen, garneren en presenteren. De jury kiest de winnaar op basis van smaak, structuur, presentatie en creativiteit.
Inschrijven
Wie in 2018 aan de haal gaat met de nationale titels van Kampioen IJsbereiding én een bijhorende prijs, wordt op 20 februari voor België en op 5 maart voor Nederland bekendgemaakt. Kandidaat-deelnemers kunnen zich nog inschrijven tot 4 februari (België) en 18 februari (Nederland).
Wereldkampioenschap
De eerste twee van elk land in 2018 én 2019, acht in totaal, plaatsen zich voor het Europees Kampioenschap in 2020. Het grote Wereldkampioenschap is gepland in 2021. Carpigiani Ambachtelijk Benelux organiseert de wedstrijden in de eigen Gelato University Benelux in Zandhoven (BE) en tijdens de beurs Bakkersvak in de Evenementenhal in Gorinchem (NL). Ook het grote publiek en supporters zijn daar telkens welkom.
Winnaars van vorig jaar
Vorig jaar ging het Europese goud naar Sander Tobback uit het Belgische Kampenhout met L’Origien en Arjan Nijenhuis uit Lemele met Nijenhuisijs.
De Nederlander Erik Kuiper (De IJskuip, Denekamp) won zilver, maar gooide nadien de hoogste ogen en werd in september in Bologna Europees Kampioen met zijn Honing-Yoghurt-IJs met frambozen en walnoten. Tijdens het Wereldkampioenschap in Rimini in september viel Kuiper naast het podium maar sleepte wel een eervolle vermelding in de wacht.