Na het afronden van de opleiding niveau 3 in Obertrum, Oostenrijk, ontving Els Schmaal, net als veertien andere bierkenners, op 24 januari het felbegeerde diploma uit handen van Jens Luckart van het BierKulturHaus en Jan Wolfs van Stibon.
'Het 250e diploma laat zien dat de Nederlandse biercultuur stabiel breed en divers is. Er valt meer dan genoeg te ontdekken. Biersommeliers kunnen bij die ontdekkingstocht een belangrijke rol spelen', aldus Henri Reuchlin, coördinator van de bieropleider. 'Het biersommelierdiploma is de kroon op ons opleidingen. Het vraagt enorm veel inzet van de deelnemers om dit niveau te bereiken.'
Het Stibon-opleidingsprogramma bestaat uit drie niveaus. Meer dan veertienhonderd bierambassadeurs hebben het eerste niveau inmiddels gehaald en het bijbehorende koperen speldje ontvangen. 'De opleidingen op niveau 1 worden door het hele land gegeven. Voor niveau 2 zullen we binnenkort een extra opleidingsvariant bekend maken, naast de bestaande opleidingen in Amsterdam, Eindhoven en Breda', aldus Reuchlin.
'Voor het afrondende niveau 3 reizen de deelnemers af naar Obertrum in Oostenrijk. Daarnaast leidt Stibon samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4-opleiding tot brouwer.'