Lex Deelder, Sommelier Bridges Dining omschreef het gerecht als een moderne bereiding van een ware klassieker. 'Alle ingrediënten die voor een traditionele maki worden gebruikt zitten in deze amuse verwerkt maar dan net even anders.'
Juryvoorzitter Jan van Lissum zei over de winnende amuse: 'Evenwichtig, mooi gepresenteerd in een porseleinen lepel, goede vulling, passend zuurtje, licht crèmige avocado en rijst. Harmonieuze, rustige combinatie, waarbij cava en amuse elkaar fraai aanvullen.'
De prijswinnaar krijgt:
• Een reis voor 2 nachten en 2 personen naar Barcelona inclusief vlucht en hotel.
• Een bezoek aan Gramona, de kelder, wijngaarden en een verzorgde wijn-spijs degustatie.
• Een volledig verzorgd diner voor 2 personen in Barcelona in een restaurant bekroond met een Michelinster.
• 50% korting op de Cava Gramona Gran Reserva ‘Imperial’ Brut voor 3 maanden.
Tweede en derde prijs
De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar restaurant 't Amsterdammertje en restaurant Bentinck.
De jury bestond dit jaar uit:
1. Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, juryvoorzitter
2. Jurgen van der Zalm – chef, restaurant Vinkeles*, Amsterdam,
winnaar van de 2017 Gramona Amuse Wedstrijd
3. Lucas Rive – chef-eigenaar, restaurant Lucas Rive*, Hoorn
4. Markus Lichtenstein – Oprichter en CEO van Zurichs meest dynamiche wijnimporteur Smith & Smith en co-partner van diverse innovatieve gastronomische projecten in Zwitserland.
5. Ronald Opten – SVH Wijnmeester, maître d’hôtel-sommelier restaurant La Rive, Amsterdam
6. Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, sommelier restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam
Cava Gramona Amuse Wedstrijd
De Cava Gramona Amuse Wedstrijd is een van de belangrijkste wijn & spijs competities van Nederland. Elk jaar doen er meer dan 50 restaurants uit heel Nederland en van elk niveau mee.
In deze derde editie was de opdracht een vegetarische amuse te creëren die combineert met de 2013 Gramona Cava Gran Reserva Imperial Brut. De finale waarbij 10 finalisten hun amuse presenteerde aan de jury werd onlangs gehouden in de Hogere Hotelschool te Amsterdam. De inschrijving voor de 2019 editie wordt geopend in juni 2019.