Dat meldt landelijk dagblad De Telegraaf. De verplichte placering in cafés en restaurants ligt als een beperking op tafel, evenals een vroegere sluitingstijd. De horeca moet nog om middernacht de deuren sluiten. Betrokkenen benadrukken dat hierover nog geen besluit is genomen.
OMT
Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdagmiddag weer bij elkaar om te praten over de huidige coronasituatie in Nederland. De experts bespreken met elkaar of er meer nodig is om corona in Nederland te beteugelen dan de maatregelen die vorig weekend ingingen. Het OMT komt vervolgens met een advies aan het kabinet over welke stappen het kan nemen. Sinds zaterdag moeten mensen op meer plekken een coronapas laten zien en weer mondkapjes op in publieke binnenruimtes.
De experts van het OMT, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel, praten donderdag het kabinet bij tijdens een overleg in het Catshuis. Het definitieve besluit valt vrijdag, waarna zeer waarschijnlijk een persconferentie volgt met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Het is nog niet zeker dat er dan daadwerkelijk nieuwe regels worden aangekondigd. Mogelijk vindt het kabinet het nog te vroeg om al conclusies te trekken, nadat vorige week zaterdag aangescherpte regels ingingen. De effecten daarvan zijn vrijdag nog vrijwel niet te zien.
Lockdowns voorkomen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen erop aan dat het demissionaire kabinet meer doet om nieuwe lockdowns te voorkomen. Ze willen dat er sneller boostervaccins beschikbaar komen en dat inspanningen om de vaccinatiegraad te verhogen gericht worden op groepen in de samenleving waarvan nu nog veel mensen niet zijn gevaccineerd. Het op meer plekken invoeren van een coronatoegangsbewijs zien de werkgevers niet zitten.
Coronapas horecamedewerkers
Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet overweegt de coronapas ook op de werkvloer in te voeren, waaronder voor werknemers in de horeca. Daarnaast wordt gekeken naar de optie om in bepaalde regio's een coronapas te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen.
Boostervaccin
De werkgevers willen wel dat het eerder mogelijk wordt om een boostervaccin te halen. Vorige week liet minister Hugo de Jonge weten dat ouderen vanaf 80 jaar in december hun derde coronavaccinatie kunnen krijgen. Dan krijgen zorgmedewerkers de booster ook aangeboden. In januari zou dan worden begonnen met de groep 60 tot en met 80 jaar. Mensen onder de 60 kunnen ook een boostervaccin krijgen als ze dat willen. De Tweede Kamer vindt dit in meerderheid te lang duren.
'Horeca steeds de dupe'
'Keer op keer lopen we achter de feiten aan', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Steeds zijn dezelfde sectoren als de horeca, evenementen, de reisbranche, de winkels en anderen hier de dupe van. Vorig jaar waren we eerst te laat met testen, daarna met vaccineren en nu weer met de aanschaf van covid-medicatie en de boosterprik.'
Niet zonder compensatie
Als het kabinet vrijdag nieuwe beperkingen aankondigt voor ondernemers, kan dat volgens VNO-NCW en MKB-Nederland niet zonder compensatie. 'Nu al merken ondernemers de gevolgen van allerlei afzeggingen en toegenomen onzekerheid bij klanten', aldus de werkgeversorganisaties. Over een eventuele nieuwe vorm van coronasteun worden al gesprekken gevoerd met het kabinet.