Leo Hollman, directeur Grand Hotel Karel V: 'Wegens het vertrek van chef-kok Vito Reekers per 1 september jl. stond Grand Hotel Karel V voor de uitdaging om deze op korte termijn te vervangen.' Vito Reekers was sinds 2013 chef-kok bij Karel V.
Hollman: 'Ons uitgangspunt was dat er op geen enkele manier zou worden ingeboet aan de ambities van Grand Hotel Karel V gezien haar culinaire positie in de stad, waar wij heel trots op zijn. Bij deze uitdaging stond buiten kijf dat er een chef de cuisine aangetrokken zou worden die de culinaire ambitie van Restaurant Karel 5 niet alleen kan bestendigen maar ook verder zal brengen binnen een relatie voor lange termijn. Uitbouw in continuïteit, creativiteit, enthousiasme en kwaliteit moeten daarbij centraal staan. Gasten moeten blij en verrast worden binnen de monumentale beleving van het hotel, haar restaurants en prachtige zalen.'
Utrechts bolwerk
Met het aantrekken van Leon Mazairac kan tegemoet gekomen worden aan de ambitie. 'We zijn er dan ook bijzonder trots op om Leon te mogen verwelkomen als culinair boegbeeld van Grand Hotel Karel V, als chef-kok van Restaurant Karel 5. Leon was als oud chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Podium een bekende in Utrecht. Het is dan ook gewoon een heel natuurlijke combinatie.'
Utregs jochie
Leon Mazairac: 'Wat een bijzonder mooi moment om de cirkel eindelijk rond te maken. Na 10 jaar dagelijks restaurant Podium op hoog niveau te draaien, heb ik er daarna bewust voor gekozen een aantal succesvolle concepten te ondersteunen in binnen- en buitenland. Nu keer ik terug naar ‘mijn stad’, ik ben nu eenmaal een ‘Utregs jochie’. Natuurlijk grijp ik deze kans met beide handen aan'.
'Utrecht zit in mijn hart, ik ben hier geboren en getogen en Karel V is hét Grand Hotel van de stad. Jarenlang liep ik hier langs en vaak dacht ik: hier wil ik ooit een keer de scepter zwaaien. Nu is het tijd om mijzelf weer te bewijzen. Op mijn eigen manier met enthousiaste en energieke mensen om mij heen. Ik sta gezond gespannen aan de startlijn om per 1 oktober te gaan stralen van geluk en wacht graag iedereen op in Restaurant Karel 5 waar ambitie, grandeur en vooral plezier samengaan.'
Keuken is 'begrijpelijk en puur'
'De keuken is zoals men die van mij gewend is', aldus Mazairac. 'Begrijpelijk en puur, beperkte ingrediënten maar met producten van uitmuntende kwaliteit van kleine producenten die ik al jaren ken. De gerechten zijn complex in hun eenvoud. Ik vind het mooi als mensen zich mijn gerechten herinneren. Daar heb je geen grote ingrediëntenlijst voor nodig. De techniek, de emotie en het werkplezier gaan van Restaurant Karel 5 de komende jaren een topplek maken voor iedereen die Utrecht én lekker eten een warm hart toedraagt.’
Hollman: 'Ik kan niet wachten om te gaan genieten van de samenwerking tussen Leon Mazairac en maître Johan Kragtwijk en hun teams. We mogen heel trots zijn op deze plek in de stad en dat gaan we omlijsten. Iedereen proeft binnenkort weer de keuken van Leon, de keuken van Restaurant Karel 5.'