Op deze manier wil de Chinese gemeenschap op een positieve manier omgaan met de vele meldingen van discriminatie in de afgelopen weken naar aanleiding van het coronavirus.
Meldingen van discriminatie explosief gestegen
Sinds de uitbraak van het coronavirus ervaren helaas veel Chinezen in Nederland dat er kwetsende opmerkingen en flauwe grappen worden gemaakt. Ook mensen met een Aziatisch uiterlijk ervaren dit. Bij het Meldpunt Discriminatie zijn in de afgelopen week al meer dan 3000 meldingen binnengekomen. Dit is een explosieve stijging ten opzichte van de gemiddeld 4500 tot 5000 meldingen die het meldpunt per jaar ontvangt. Zeng Ji, voorzitter van de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland: 'Voor hardwerkende Chinese Nederlanders die in Nederland actief bijdragen aan de samenleving is dat heel pijnlijk. Toch horen de Chinese gemeenschap en de Chinese keuken al decennia thuis in Nederland, iedereen weet: Chinezen werken hard en zeuren niet'.
Doelstelling campagne
Met de campagne #ikchinees willen de organisatoren de kwetsende uitlatingen van een kleine groep Nederlanders niet centraal stellen. Bin Yu, voorzitter van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO): 'We willen juist die grote groep positieve Nederlanders oproepen om te laten zien dat Chinezen in Nederland thuis horen.' VCHO is de grootste brancheorganisatie voor Chinese horecaondernemers in Nederland. VCHO is de initiatiefnemer van deze campagne die gesteund wordt door de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland.
Kick off #ikchinees
De start van de campagne #ikchinees is op 14 februari in Den Haag. Na de ministerraad zal de Chinese horeca de bewindspersonen een wok to-go maaltijd meegeven. Vervolgens zal de campagne worden afgetrapt in perscentrum Nieuwspoort. In de week van 14 – 21 februari zullen diverse BN’ers, Nederlandse topkoks en Tweede Kamerleden de campagne ondersteunen.