Daarnaast werd bekendgemaakt dat Nederlandse restaurants en hotels gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling kunnen vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Ook is het gezamenlijke besparingsdoel voor 2030, een reductie van 50%, onthuld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rabobanks groepsdirectievoorzitter Wiebe Draijer.
De Food Waste Challenge is een initiatief van stichting Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank. De deelnemers gingen in 6 weken tijd de uitdaging aan om voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Zo’n 100 horecazaken hebben het gehele traject doorlopen. Van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant, alle soorten horecazaken zijn vertegenwoordigd.
Broodnodige challenge
Tijdens de Food Waste Challenge kregen horecaondernemers begeleiding van experts van Wastewatchers en Hotelschool The Hague. Door efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel kunnen zij kilo’s afval voorkomen en daarmee zowel de uitstoot van CO2 reduceren als geld besparen. Een horecaondernemer die 300 kg voedsel per jaar bespaart, kan rekenen op ruim 2300 euro minder kosten en 600 kg minder CO2-uitstoot. Tijdens de Foodwaste Challenge is in totaal 757.775 euro en 75.240 kilo bespaard.
De Food Waste Challenge startte met een nulmeting en bepaling van het besparingspotentieel van een horecaondernemer, gevolgd door een actieve periode van verspilling verminderen met slimme tips en tools. Daarna volgde een nieuwe meting.
In 2030: 50% reductie
Vanuit de resultaten uit de nulmeting is het besparingspotentieel voor alle (hotel)restaurants berekend. Dit komt neer op 61 miljoen kilo minder voedselverspilling, wat evenveel is als één jaar voedsel voor alle inwoners van de stad Haarlem. Dit is een potentiële kostenbesparing van 582 miljoen euro voor de sector en een reductie van 121.000 ton CO2-uitstoot. De Verenigde Naties hebben als doel gesteld om in 2030 50% minder voedsel te verspillen. De Nederlandse restaurants moeten hiervoor een reductie realiseren met een economische waarde van 291 miljoen euro.
Foodybag
Bij de presentatie van de cijfers in de RAI Amsterdam stonden de doelen voor 2030 op een manshoge Foodybag, onthuld door minister Carola Schouten en Wiebe Draijer. Om ook de horecagasten meer te betrekken, start het ministerie van LNV in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de stichting Natuur & Milieu een campagne, waar de Foodybag met mascotte Becky een prominente rol in spelen.
In september 2020 start de tweede editie van de Food Waste Challenge. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde horecaondernemers zich al opgeven voor dit besparingsprogramma.