Thijs Meliefste: door de zure appel heen bijten, we wachten wel

Thijs Meliefste: door de zure appel heen bijten, we wachten wel
Thijs Meliefste, foto Pieter D'Hoop.

Thijs Meliefste - veel genoemd kanshebber voor een Michelinster in 2019 - heeft deze niet gekregen van de bandenfirma. 'Natuurlijk baal ik wel, maar we gaan vanavond gewoon weer service draaien en we hopen dat 2019 net zo'n topjaar wordt als 2018.' De chef over Michelin 2019.

Meliefste baalde kort na de uitreiking van Michelin 2019 wel, zo zegt hij eerlijk. Even later komt hij met een officiële reactie.

'Maandag 17 december 2018. Een grote dag voor velen. Michelin 2019! Wij werden met ons restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk door iedereen genoemd als kanshebber voor een Michelinster. Vorig jaar ook al; maar wederom gebeurde het niet. Zowel het team als ikzelf vinden het natuurlijk jammer dat het rustig bleef... We hadden gehoopt op goed nieuws. Maar we probeerden er niet te veel op te hopen.

Vorig jaar kreeg ik er een enorme dreun van. We hadden toen net verbouwd en het team vergroot. Daarmee het niveau omhoog gekrikt. En we dachten toen: het kan nu best eens gaan gebeuren. We zaten toen ook nog eens vooraan in de zaal. Maar er gebeurde niets. En dat deed best zeer. Dit jaar wapenden we onszelf iets beter tegen een eventuele teleurstelling. Des al niet te min is het even door de zure appel heen bijten.

Michelin 2019

Gezien de goede scores in de andere gidsen hadden veel gasten en collega's gedacht dat de ster dit jaar wel zou vallen. Wij zaten toch wel met gezonde spanning in de zaal, maar temperden onze verwachtingen. Het was voor ons ook prachtig om alle emoties te zien bij de collega's die in de prijzen vielen. Jermain heeft het top gedaan. Wij zijn echt megatrots op hem. Dik verdiend. En Syrco... Eindelijk die erkenning die je al zo lang verdient. Je hebt er zo hard voor gewerkt!

Wij gaan verder waar we mee bezig zijn. En proberen het niveau nog elke dag te verbeteren. Wie weet komt hij de ster dan ooit. Het is het wachten meer dan waard in ieder geval.

Ook vanavond draaien we gewoon service. We hebben nog maar een tafeltje vrij dus het is nog druk ook. Het zal wel een stil service worden denk ik. Wij zullen het afsluiten met een goed glas wijn. We kunnen hier terugkijken op een top jaar. En ik hoop dat er nog velen zullen komen.'

Meliefste ondervindt veel steun van alle reacties die hij ontvangt van collega's uit de horeca. 'Dat doet ons goed en zorgt ervoor dat we de moed niet verliezen.'

Werner Loens over Meliefste

Als we Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin vragen naar Restaurant Meliefste zegt Loens dat de zaak wel degelijk een vermelding heeft in de rode gids. Waarom hij geen ster heeft. legt hij niet precies uit. 'Natuurlijk heeft het een reden. Anders had hij wel een ster. Onze waarnemingen waren er niet voldoende op verschillende maaltijden met verschillende inspecteurs. We hebben een collegiale beslissing genomen om er geen ster te zetten. Dat leg ik liever aan hemzelf uit als hij daar behoefte aan heeft. Als je met een enkel menu werkt is het heel belangrijk dat elk gerecht volledig af is en dat niet allemaal maar, twee, drie of vier gerechten top zijn en dan een paar gerechten minder. Maar dit gezegd hebbende, wij laten de restaurateurs altijd doen wat zij willen doen. In hun opzet, met hun filosofie. Het is heel belangrijk dat ze hun eigen ding doen en wij volgen de zaken van nabij. Het is wel belangrijk om te weten, en dat zeggen we ook tegen de chefs, dat als je een menu met acht gangen maakt, en je hebt als gast geen keuzen, dan moeten wel alle acht gerechten top zijn.'

>>> Meer lezen over Thijs Meliefste


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.