Koen van der Plas van Inter Scaldes: Nederlandse wijn en topgastronomie

Koen van der Plas van Inter Scaldes: Nederlandse wijn en topgastronomie

Koen van der Plas, hoofdsommelier van driesterrenrestaurant Inter Scaldes heeft een boek gemaakt over Nederlandse wijnen gecombineerd met topgastronomie. Naast Inter Scaldes werkten ook drie andere sterrestaurants mee aan Wijn & Spijs uit NL

Het idee voor het boek van Koen van der Plas ontstond tijdens een lunch. ‘Als een wild idee. Zoals dat soms gaat. We hadden toen nog helemaal geen groot boek voor ogen. Maar het idee groeide uit tot iets groots, iets moois. Het eindresultaat telt 210 pagina’s waarin alles draait om wijn, sommelier-schap en eten. En natuurlijk Nederland als rode draad.’

Koen van der Plas proefde voor zijn boek ontelbaar veel Nederlandse wijnen. ‘Variërend van gewoon slecht tot extreem goed. Anders dan bij andere boeken, was het uitgangspunt om wijnen te vinden die ik met trots in restaurant Inter Scaldes, waar ik hoofd sommelier ben, zou willen serveren. En ik kan je zeggen, die hebben we gevonden.’

‘Gaandeweg ontvingen we zoveel leuke reacties van zowel wijnhuizen, journalisten als restaurants dat we het project groter hebben gemaakt dan in eerste instantie gepland was. Het culinaire deel hebben we uitgebreid met nog drie toprestaurants in Nederland. Naast Inter Scaldes(***) hebben we medewerking gekregen van restaurant Librije’s Zusje(**) in Amsterdam, restaurant De Groene Lantaarn(**) in Zuidwolde en natuurlijk restaurant Da Vinci(*) in Maasbracht. Ook zij hebben zich laten verrassen door de kwaliteit van Nederlandse wijn en hebben ieder prachtige gerechten ontwikkeld om de geselecteerde wijnen te begeleiden. Van Friesland tot Limburg, van Noord-Holland tot Drenthe. Van goede mousserende wijnen tot verfijnd wit en complex rood. Inclusief prachtige zoete wijnen.'

Jannis Brevet

Jannis Brevet eigenaar en chef van Inter Scaldes beaamt dat er gastronomische Nederlandse wijn gevonden is. ‘Ik was erg benieuwd naar de bevindingen van Koen toen hij zijn project begon. Van der Plas maakte als eerste een selectie op basis van eigen kennis, maar ook belde hij collega-sommeliers uit het land op.

‘Zij werken vaak samen met regionale wijnmakers in hun restaurants, dus dat geeft een goede basis’, legt de 26-jarige sommelier uit. “Ik wilde niet op zoek naar terraswijnen, maar juist naar iets dat past bij de gastronomische ervaring in een goed restaurant. Een wijn die spannend combineert met het eten van de chef. Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.’

Op 12 september ligt het boek van Koen van der Plas in de winkels. Online bestellen is al mogelijk. 

Koen van der Plas: Wijn & Spijs uit NL

• Een inkijk in bijna 50 jaar wijnbouw in Nederland
• Verhalen van gedreven wijnboeren
• Proefnotities van sommelier Koen van der Plas
• Recepten van Inter Scaldes, Da Vinci,
De Groene Lantaarn en Librije’s zusje
• Index met bijna 100 wijnboeren door heel Nederland

In 2014 werd Koen van der Plas door GaultMillau uitgeroepen tot Talentvol Sommelier van Nederland. 


>> Niets meer missen van Misset Horeca?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.