Vijf talentvolle sommeliers waren door GaultMillau genomineerd voor de award voor 2014. In Amsterdam werd Koen van der Plas van tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen tot winnaar benoemd.
Inter Scaldes
Volgens de culinaire gids maakt Van der Plas een supersnelle ontwikkeling door. 'Sinds enkele maanden is hij de hoofdsommelier van Inter Scaldes. Al rap bleek dat hij zich goed kon vinden in de gerechten en de filosofie van zijn chef', zo staat te lezen in het juryrapport.
Eigenwijs en leergierig
Van der Plas, die binnenkort slaagt voor zijn vinologenopleiding, kan volgens GaultMillau 'soms behoorlijk eigenwijs zijn, maar straalt hij een enorme leergierigheid uit, eet hij graag in de allerbeste restaurants en breidt hij zijn wijnkennis ook theoretisch uit.'
Wijnkaart
Over de wijnkaart van Van der Plas schrijft de culinaire gids: 'Die leest als een actueel overzicht van trends en ontwikkelingen. Een wijn mag van hem graag wat eigenzinnigheid of een opvallend gek elementje hebben, maar zonde dat hij de klassieke gebieden uit het oog verliest.'
Vijf genomineerden
Behalve Van der Plas waren ook Woudt Stroo (Chapeau!, Bloemendaal), Sjors Hamers (Rozemarijn, Maastricht), Ruben Kwakman (Cordial, Oss) en Sjuul Klinkert (Da Vinci, Maasbracht) genomineerd.
Showcase
De vijf genomineerden namen onder andere deel aan een showcase, die maandag 7 oktober plaatsvond tijdens het Proefschrift Wijnconcours in NH Barbizon Palace in Amsterdam.
Jury
Daar werden zij beoordeeld door Jos van Hunen (Bridges, Amsterdam), Harrie Baas (Amarone, Rotterdam), Edger Groeneveld (Het Koetshuis, Bennekom), Jacqueline van Liere ('t Schulten Hues, Zutphen) en Mike Dooms (De Kromme Watergang, Hoofdplaat).