De organisatie achter We Are Food zet gedurende tien maanden telkens één actueel food thema in de spotlights. Deze tien thema's zijn aangedragen door Brabantse food ondernemers, restaurants, boeren, consumenten, zorgprofessionals, scholen en opleidingen.
In het kader van de bewustwording vindt Euro-Toques Nederland het belangrijk om boeren, restaurants, opleidingen en studenten te betrekken bij deze missie. Euro-Toques vindt dat ons voedselsysteem drastisch zal moeten veranderen. Gedurende tien maanden wordt ruimschoots de gelegenheid geboden om te laten zien hoe er wordt gewerkt aan het voedselsysteem van de toekomst dat beter is voor mens, dier en milieu.
Voedselverspilling tegengaan
De maand maart is van start gegaan met het thema 'samen tegen verspilling'. De aftrap hiervoor is gegeven op donderdag 1 maart bij Euro-Toques lid De Gertruda Hoeve, in Son en Breugel. Chef en eigenaar Evert Thielen heeft het thema gerespecteerd door een menu te serveren met de verwerking van het lokale varken van 'Kop tot Staart'. Met de samenwerking tussen Euro-Toques, een aantal opleidingen waaronder Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch, Fontys Zuid-Nederland, diverse mbo-opleidingen en het varkenscollectief Brabant werd zodoende een vuist gemaakt om verspilling van het varken tegen te gaan.
Euro-Toques restaurants in Brabant en Limburg besteden hier aandacht aan tijdens het We Are Food evenement door hun gasten te laten proeven van een menu waar varkensvlees in verwerkt wordt volgens het zogenaamde 'verwaardingsprincipe'. Dit principe is gestoeld op de volledige verwerking van het varken van kop tot staart. Met de verwerking van het hele varken wil men eveneens het varkensvlees een beter imago gegeven.