Peter Klosse verzon het verhaal en de personages, maar het boek Een Uitgekookte zaak is doorspekt met feiten uit de dagelijkse praktijk die Klosse nu eens op een andere manier onder de aandacht brengt. ‘Ik heb er twee jaar aan gewerkt. Naast al mijn andere werkzaamheden. In die periode werd fictie in sommige gevallen werkelijkheid. Bijvoorbeeld de suikerindustrie die de inmiddels bewezen strategie had vet de schuld te geven van ongezonde voeding.’
‘Maar bovenal wilde ik een onderhoudend boek schrijven. Een thriller. Mensen boeien. De eerste reacties komen nu al terug en lezers noemen het een page-turner. Daar hoopte ik natuurlijk wel op, maar dat mensen het ook zo ervaren is superfijn,’ aldus Peter Klosse tegen Miset Horeca.
Klosse komt in zijn werkzame leven veel voedingsvraagstukken tegen. ‘Ik dacht na over de vorm waarin ik al die informatie aan de kaak kon stellen. Dat kun je op academisch niveau doen, maar dat lezen maar weinig mensen. De romanvorm is meer toegankelijk.’
In de roman van Klosse komen de schaduwkanten van zowel industrie als ambacht aan de orde. Feiten en fictie zijn op een intrigerende manier met elkaar verweven. Klosse over zijn boek: ‘het is belangrijk dat men weet hoe het hedendaagse voedselsysteem in elkaar zit en hoe ons eten gemaakt wordt.’
Peter Klosse
‘Smaakprofessor’ Peter Klosse kent de voedselwereld van binnenuit. Hij is sinds 1986 eigenaar van Hotel de Echoput en in 2004 promoveerde Klosse aan de Universiteit van Maastricht met zijn proefschrift over smaak en smaakclassificatie. Klosse deed jarenlang onderzoek naar de wortels van de gastronomie en richtte in 1991 de Academie voor Gastronomie op om zijn kennis op gebied van wijn-spijs over te dragen aan chefs en sommeliers.
Klosse schreef al vele boeken over smaak en koken, is lector Gastronomie bij de Hotel Management School Hogeschool Zuyd in Maastricht en spreekt regelmatig op congressen en symposia in binnen- en buitenland.
Over het boek: een uitgekookte zaak
Frédéric Pelletier is de beste kok van Frankrijk. Hij heeft het klassieke en traditionele restaurant van zijn ouders omgetoverd tot een moderne eettempel waar mensen van over de hele wereld naar toe komen. Geobsedeerd door kwaliteit wil hij de beste zijn. Het geheim van zijn succesformule is culinair spektakel.
Met de hulp van CuliFood, de grootste producent van voedseladditieven van de wereld, is hij in staat om gerechten te creëren die voorheen als onmogelijk werden gehouden. Ogenschijnlijk gaat het hem voor de wind, maar twijfels spelen op. Zit hij wel op de goede weg?
Aan de andere kant van de wereld volgt de ijverige Harvard studente Olga von Bertalanffy een masterclass moleculair koken. Veel van de stoffen en toepassingen die hier worden besproken herkent ze uit haar studie. Ze realiseert zich dat de negatieve keerzijdes niet worden belicht. Gesteund door haar professor Bob Martinez gaat ze op onderzoek uit. Als hij een pakket met geheime documenten ontvangt die zijn nagelaten door de directeur van het Research Institute for Food Additives komen er dimensies naar boven die geen van beiden ooit voor mogelijk hielden.
De roman ‘Een uitgekookte zaak’ van Peter Klosse is uitgegeven bij de Academie voor Gastronomie en is verkrijgbaar bij de Hotel de Echoput (ook in de webshop), bij de Hanos vestigingen en bij de reguliere boekhandel. Prijs: € 19,95 (469 pagina’s). ISBN 978-90-814961-0-0.