Chef Maik Kuijpers verlaat De Librije

Chef Maik Kuijpers verlaat De Librije

Maik Kuijpers gaat na dertien jaar weg bij De Librije, het driesterrenrestaurant van Jonnie en Therese Boer.

De dagelijkse leiding in de keuken van De Librije gaat in 2018 van Kuijpers over naar twee chefs: Jeroen Achtien en Nelson Tanate. Zij werken beiden al zeven jaar voor De Librije als sous.

Maik Kuijpers heeft, ondanks zijn keuze om te stoppen, nog geen concrete plannen voor zijn volgende stap. Maar de stap naar het ondernemerschap is een optie voor de topchef. ‘Ik voel dat ik klaar ben voor een nieuwe uitdaging, maar voordat ik aan iets nieuws begin wil ik eerst mijn tijd bij De Librije goed afronden. Ik heb altijd met veel plezier voor Jonnie en Thérèse gewerkt en dat gevoel moet ook afstralen op mijn vertrek.’

Op de vraag van Misset Horeca of Kuijpers naar Amsterdam vertrekt,naar Hotel de L'Europe om daar het stokje over te nemen van Richard van Oostenbrugge, antwoordt de chef ontkennend. 'Alles ligt echt nog open. Al geef ik toe dat ik er aan toe ben om op eigen benen te staan. Een volgende stap te nemen. Ik kijk wat op mijn pad komt en ga me nu eerst richten op mijn laatste maanden bij De Librije.'

Volgens Kuijpers reageerden Jonnie en Therese heel begripvol op zijn vertrek. 'We hebben een open relatie en ze hadden het aan zien komen dat ik toe was aan een volgende stap in mijn carrière.'

Kuijpers was pas negentien toen hij - als leerling - bij De Librije binnenkwam. 'Ik heb hier zo veel meegemaakt en geleerd. Het is niet niets om na 13 jaar te vertrekken... Ik zal het ook zeker missen. De dynamiek van dit bedrijf. De leuke projecten de samenwerking met de keuken en de bediening. Jonnie en Therese... Ik ga alles missen waar De Librije voor staat.'

Jonnie en Therese Boer: 'Trots op Maik Kuijpers'

Jonnie en Thérèse: ‘Wij zijn supertrots op Maik. Wij hebben ontzettend mooie jaren met hem gehad. In de dertien jaar dat hij voor ons werkte, is hij enorm gegroeid.  Dat hij een geweldige toekomst tegemoet gaat, staat vast. Ook zullen wij in de toekomst zeker nog met elkaar samenwerken.’

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije
Jonnie en Thérèse Boer van De Librije

Zelf ondernemen

De laatste jaren is het takenpakket van Kuijpers steeds breder geworden. Zo ondersteunde hij onder meer bij de ontwikkeling van producten uit naam van De Librije waaronder PUURST, Librije’s Private Label Gin&Jonnie en De Librije-gerechten in The World Business Class van KLM.

Maar ook is hij zeer nauw betrokken bij het opzetten van projecten zoals Chefs (R)Evolution en Librije’sDelfins Beach Resort op Bonaire. ‘Dat is een aspect van mijn werk waar ik veel energie uit haal. Zelf ondernemen is dan ook zeker één van de opties voor de toekomst’, vertelt Maik Kuipers.

Kuipers heeft vele mooie hoogtepunten mogen beleven bij De Librije, zoals de bekroning met drie Michelinsterren, al jaren een vermelding in de top van het magazine Lekker waarvan meerdere keren op de eerste plek, de 19,5 punt van Gault&Millau, zes jaar in de World’s 50 Best Restaurantsthe-Best-of-the-Best award en topnotities in La Liste en Opiniated About Dining.

Maik Kuijpers

Kuijpers speelde zichzelf al vroeg in de kijker door het winnen van prijzen zoals de Zilveren Champignon, het NK Jonge Koks, het NK Koks en de Wynand Vogel Bokaal. Ook heeft hij stages achter de rug bij beroemde restaurants als The Fat Duck en Berasategui. In 2012 werd hij door zijn benoeming als chef-kok bij De Librije een van de jongste chefs op dat niveau. Kuijpers was toen 24 jaar oud.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.