Werner Loens had niet het rustigste weekend uit zijn carrière, geeft hij toe. Door het voortijdig uitlekken van de nieuwe sterren stond zijn telefoon roodgloeiend en moest het programma van de bekendmaking op de schop.
Niet alle restaurants vaak genoeg kunnen bezoeken
Direct na de bekendmaking geeft hij voor de microfoon van Misset Horeca uitleg bij de vervallen sterren en nieuwe sterren in de gids voor 2021. Ook gaat hij in op hoe Michelin de afgelopen maanden heeft moeten werken en op de uitdaging voor de gids van 2022. 'We hebben sommige restaurants niet zo vaak kunnen bezoeken als we hadden gewild. Als dat een sterkandidaat is, hebben we gezegd: we wachten een jaartje. Dan hebben we voor de gids van 2022 het dossier al bijna compleet.'
Wel zijn alle bezoeken die al gepland waren in de lockdown op een later moment doorgegaan, zegt Loens over het inspecteren in coronatijd. 'Opnieuw bij al die restaaurants reserveren was wel het grootste punt van stress voor ons. Sommige zaken zijn maanden vooraf vol gereserveerd. Maar met creatieve en flexibele inspecteurs is het gelukt. We hebben ons op reservelijsten laten plaatsen en het is toch gelukt.'
Heel wat namen uit de gids
Uit de lijst met restaurants met een ster of Bib Gourmand in de Rode Gids 2021 zijn heel wat namen verdwenen als gevolg van sluiting. Ook heeft een aantal ondernemers tegen Michelin gezegd de menuprijs aan te passen waardoor ze niet meer in aanmerking komen voor een Bib.