Tot twee keer toe vergaderde het kabinet donderdag in het Catshuis. In de ambtswoning van de premier werden de betrokken bewindspersonen bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) toelichtte.
OMT
Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet een korte lockdown, met maatregelen zoals het niet laten doorgaan van evenementen, het sluiten van bioscopen en theaters en het aanpassen van de groepsgrootte. Verder kan bij een korte lockdown worden gedacht aan de 1,5 metermaatregel in de horeca laten terugkeren.
Kort en langere termijn
Donderdagavond werd al bekend dat het demissionaire kabinet een akkoord op hoofdlijnen had bereikt over de nieuwe coronamaatregelen. Daarmee moeten op korte termijn de besmettingen snel omlaag gaan. Voor de langere termijn komen er maatregelen die het aantal besmettingen beheersbaar houden, zeggen ingewijden. Het overleg was donderdag op het Catshuis en gaat vrijdag verder op het Binnenhof.
Als het kabinet ook de laatste knopen heeft doorgehakt, wordt er in de Ministeriële Commissie Covid formeel een besluit over genomen.
Horeca bezig met alternatieven
De horeca bereidt zicht nu weer op alternatieven en reageert geschokt. 'Hèhè eindelijk weer dichtgegooid want de horeca is wel verantwoordelijk voor 2,9% van de besmettingen …… ben benieuwd of het dit keer wèl wordt vergoed', schrijft Richard van Oostenbrugge van restaurant 212.
Axel Rosier van sterrenrestaurant Fred op social media: 'Thuiswerken kan ook s avonds, overdag uitgebreid lunchen bij Fred**. Klinkt ook best aardig toch?' Ook Marleen Brouwer van restaurant De Loohoeve schrijft: 'Lunchen wordt hip! Vanaf morgen #verzetjedinerreserveringnaarlunchreservering.'
KHN
Koninklijke Horeca Nederland plaatste paginagroot een advertentie in dagbladen De Telegraaf, Volkskrant, Trouw en Het Parool: 'Nog meer maatregelen voor de horeca...maakt dat het verschil? Beste Mark en Hugo, net als jullie maken wij ons zorgen. Steeds meer zieke mensen. De zorg die vastloopt, maar wij maken ons ook zorgen over het voortbestaan van horecabedrijven. Te snel wordt gesproken over nieuwe maatregelen in onze sector. In tijden van crisis moeten er juist beslissingen worden genomen op basis van feiten, cijfers en ratio. Feit is dat uit de laatste RIVMM-cijfers blijkt dat maar 2,9 procent van de besmettingen uit de horeca komt. Zonder met vingers te wijzen: het aantal besmettingen thuis, op scholen en op het werk is vele malen hoger.'
Aanvankelijk besproken maatregelen
Eerder werd gesproken over een sluitingstijd van 22:00 uur en was sprake van een vaste zitplaats in de horeca.