2,9 procent van besmettingen komt uit horeca

2,9 procent van besmettingen komt uit horeca

Uit de laatste RIVMM-cijfers blijkt dat maar 2,9 procent van de besmettingen uit de horeca komt. Dat opnieuw tijdelijke strenge maatregelen voor de horeca verwacht worden, zorgt dan ook voor weinig begrip vanuit de sector.

Reactie KHN

Koninklijke Horeca Nederland zet vraagtekens bij de nieuw aangekondigde maatregelen. De brancheorganisatie plaatste paginagroot een advertentie in dagbladen De Telegraaf, Volkskrant, Trouw en Het Parool: ‘Nog meer maatregelen voor de horeca…maakt dat het verschil?', zo staat er te lezen...'Beste Mark en Hugo, net als jullie maken wij ons zorgen. Steeds meer zieke mensen. De zorg die vastloopt, maar wij maken ons ook zorgen over het voortbestaan van horecabedrijven. Te snel wordt gesproken over nieuwe maatregelen in onze sector. In tijden van crisis moeten er juist beslissingen worden genomen op basis van feiten, cijfers en ratio. Feit is dat uit de laatste RIVMM-cijfers blijkt dat maar 2,9 procent van de besmettingen uit de horeca komt. Zonder met vingers te wijzen: het aantal besmettingen thuis, op scholen en op het werk is vele malen hoger.’

Reacties horeca

De horeca reageert verbolgen op het nieuws dat de horeca vanaf zaterdag 13 november om 19.00 uur de deuren moet sluiten. 'Het is toch niet te geloven, weer wordt de horeca gepakt', zo klinken de reacties op social media. 'Het virus kan schijnbaar klok kijken' en 'Let maar op, met Kerst zitten we weer op slot. Klaar mee.' Anderen vragen zich af hoe lang het nog duurt en hoe het zit met de boostercampagne. 'Het wordt een gebed zonder einde voor de horeca.'

Korte lockdown

Volgens Haagse bronnen komt een korte gedeeltelijke lockdown om de coronabesmettingen snel terug te dringen. De horeca moet om 19.00 uur de deuren sluiten, net als winkels. De maatregel zou drie weken gaan duren. Verdere details worden nog uitgewerkt door het kabinet. Voor de langere termijn wordt de 2G-maatregel voorbereid. NOS meldt dat de maatregel zaterdag om 19.00 uur van kracht gaat.

Steunpakket

Op dit moment is er voor de horeca, met uitzondering van de nachthoreca, geen steunpakket meer. Dat terwijl nog steeds sprake is van minder omzet door de coronapas. Vanavond moet tijdens de persconferentie duidelijk worden, of nieuwe steunmaatregelen in het leven worden geroepen.

OMT

Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet een korte lockdown, met maatregelen zoals het niet laten doorgaan van evenementen, het sluiten van bioscopen en theaters en het aanpassen van de groepsgrootte. Verder kan bij een korte lockdown worden gedacht aan de 1,5 meter-maatregel in de horeca laten terugkeren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.