Sap van cacao-afval en falafel van groenteresten winnen duurzaamheidsprijzen

Sap van cacao-afval en falafel van groenteresten winnen duurzaamheidsprijzen
Linda Klunder van Kumasi Drinks

Een innovatief systeem voor het recyclen van warmte uit water, (h)eerlijke sapjes van cacao-afval en textiel van dennennaalden. Deze duurzame ideeën van DeWarmte, Kumasi Drinks en Forest Wool vielen in de prijzen bij de ASN Bank Wereldprijs 2020. Falafval won de publieksprijs met falafel gemaakt van groentereststromen.

De ASN Bank Wereldprijs is een competitie voor duurzame start-ups. Dit jaar meldden meer dan 130 startende ondernemers zich aan. Een vakjury riep DeWarmte uit tot winnaar, wat goed is voor een bedrag van 25.000 euro. Kumasi Drinks werd tweede en ontvangt 15.000 euro, de derde plaats is voor Forest Wool (10.000 euro). Daarnaast werd Falafval uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs en krijgt 5000 euro.

DeWarmte, Kumasi Drinks en Forest Wool blonken volgens de jury in het totale proces van de ASN Bank Wereldprijs uit in duurzame impact, innovatie en creativiteit. Maar ook haalbaarheid en ondernemerschap zijn belangrijke pijlers voor het bepalen van de winnaars van de competitie.

Juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely zegt hierover: ‘Het wordt voor ons elk jaar moeilijker om winnaars te selecteren. De deelnemers hebben zulke uiteenlopende ideeën die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de toekomst van onze planeet. Gelukkig hebben we als jury een systeem ontwikkeld om de finalisten goed met elkaar te vergelijken.’

De Winnaars

DeWarmte verwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. Auke de Vries en Sander Wapperom – alumni van de TU Delft – winnen warmte terug uit het huishoudelijk riool en slaan het op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Ze benutten waardevolle warmte die anders verloren gaat en hebben zo positieve impact op de energietransitie.

Kumasi Drinks maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door een product te maken van het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de cacaovrucht zorgen Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power ervoor de cacaoboeren meer verdienen aan het verbouwen van cacao én dat Nederlandse consumenten kunnen genieten van een (h)eerlijk drankje.

Forest Wool maakt textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola extraheert vezels uit dennennaalden - afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie - en gebruikt dit voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van haar Forest Wool is het een duurzaam alternatief voor katoen.

Falafval maakt falafel van groente-reststromen, opgekocht bij de lokale producent voor een eerlijke prijs. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard laten zien dat veel voedselafval écht geen afval is. Met minimum waste, maximum taste strijden ze voor een duurzamere voedselketen.

Pioniers voor duurzame toekomst

Deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs konden zich inschrijven voor de thema’s Natuur en Milieu, Klimaatbescherming en Mens en Samenleving. Die thema’s passen bij de missie van ASN Bank om duurzame ontwikkeling te stimuleren. 'Deze ondernemers zetten zich net als ASN Bank in voor duurzame vooruitgang’, zegt Arie Koornneef, directeur van ASN Bank. ‘Ze pionieren aan innovatieve, toekomstbestendige oplossingen die niet alleen goed zijn voor de wereld, maar het leven ook een stukje fijner of makkelijker maken. Dat spreekt mij enorm aan, omdat het past bij het gedachtegoed van ASN Bank. Duurzaam moet ook leuk zijn. Of lekker, comfortabel, of gewoon mooi.’

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame startups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De twaalf voorgaande edities betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven zoals Yoni en Seepje. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd met als doel startende ondernemers te ondersteunen en samen met hen de samenleving te verduurzamen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.