De plannen zijn nog niet definitief, maar volgens bronnen in Den Haag wordt de NOW regeling voor de horeca verlengt tot 1 juli 2021.Tussentijds zal wel worden gekeken of de regeling moet worden aangepast.
Bedrijven komen nu voor deze regeling in aanmerking als ze 20 procent omzetverlies hebben. Dat zou 30 procent worden. Ook wordt de vergoeding voor de loonkosten stapsgewijs teruggebracht naar 60 procent. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.
Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen.
Loonsteun in Duitsland
Duitsland heeft eerder deze week ondernemers toegezegd de loonsteun te verlenen tot eind 2021. In juli 2020 werden de lonen van circa 5,6 miljoen Duitsers betaald met hulp van de subsidies. Bij de Duitse vergoedingsregeling voor arbeidstijdsverkorting neemt de overheid in eerste instantie 60 procent van iemands nettoloon voor haar rekening, voor mensen met kinderen zelfs 67 procent. Na enkele maanden gaan de vergoedingspercentages omhoog tot respectievelijk 80 en 87 procent.
NOW regeling horeca
Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp'ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.
Het wordt het derde steunpakket voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo'n 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna 1,5 miljard euro uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week.
De hoop is dat de ministerraad vrijdag het groene licht kan geven voor het derde steunpakket.
NOW 9000 keer afgewezen
Met de NOW kunnen bedrijven afhankelijk van het omzetverlies een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Bijna 9000 aanvragen zijn afgewezen, vooral omdat de loonsom in januari en november nul euro was (NOW 1) , of omdat er in die maanden geen loonsom beschikbaar was. Vooral bedrijven in de detailhandel, horeca en catering en overige commerciële dienstverlening hebben aanvragen ingediend voor de NOW.
Miljarden euro's loonsteun
Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds begin juli 2020 bijna 1,5 miljard euro aan coronasteun uitgekeerd. In totaal deden 45.182 werkgevers een aanvraag voor loonsubsidies via de regeling NOW 2.0. NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.
Inmiddels hebben 40.506 van hen een voorschot ontvangen. Het kabinet hoopt met de noodregeling te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september.
De werkgevers die een aanvraag indienden voor NOW 2.0, hebben samen 791.505 mensen in dienst. In doorsnee valt de omzet van deze bedrijven in crisistijd 53 procent lager uit.
Via de eerste NOW regeling werd tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers.