De jury was dit jaar niet alleen enorm te spreken over de hoge kwaliteit van de top 3, de visie op opleiden was dit jaar ook erg sterk: 'Het gaat veel verder dan alleen BBL-ers een leer- en werkplek bieden.' Toch was de commissie unaniem over de keuze van de winnaar: 'Het is het bedrijf in de horeca waar leren en werken optimaal samengaan: zowel voor leerlingen als voor zittende medewerkers. Er is een gezonde verhouding tussen de totale brigade, het aantal leerlingen en het aantal beschikbare leermeesters', aldus de commissie Beste Leerbedrijf Horeca.
Voorzitter van de commissie Ricardo Eshuis: 'Het meest opzien baarde Het Hooihuis met de totaalaanpak: je kunt er niet werken zonder jezelf verder te ontwikkelen. Leren zit in het DNA van het bedrijf. De ondernemers stimuleren dit al vanaf dag 1 dat ze het bedrijf zijn begonnen. Het feit dat Het Hooihuis dit jaar is gekroond tot kampioen van de eredivisie van de leerbedrijven in de horeca is eigenlijk een bekroning van 10 jaar investeren in mensen en hun ontwikkeling. De jonge garde draagt nu het bedrijf en krijgt ruimte om zich te ontwikkelen.'Koen en Lisette Bakker van Het Hooihuis wonnen in 2016 tevens de Misset Horeca Terras Top 100.
Het Hooihuis
Koen Bakker, eigenaar van Het Hooihuis: 'Wij zijn hartstikke trots op het initiatief van onze leermeesters. Alles staat bij ons in het teken van jeugd en opleiding, dus onze focus is de toekomst. We willen de Young Professionals volop kansen geven.'Daniek Gijzen is SVH Leermeester bij Het Hooihuis en een van de initiatiefnemers van de nominatie.
Het Hooihuis in Roosendaal ontving naast de award een muurschildje met de titel en mag een dag meelopen met een SVH Meester. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen in de branchevaststellingscommissie en zo samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel drukken op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche.
Hotel Okura en City Hall Leiden
Hotel Okura Amsterdam is de runner-up van de wedstrijd en City Hall Leiden behaalde de derde plaats. Zij ontvingen een muurschildje met de tweede en derde titel en mogen ook een dag meelopen met een SVH Meester. 'In de top 3 zie je dat de bedrijven steeds verder een eigen weg ingaan: eigen academies en opleidingstrajecten, employee journeys en jobcarving. Daarbij zijn het bedrijven die aan de toekomst denken en er bewust voor kiezen om grote groepen leerlingen uit het voortgezet onderwijs mee te laten werken in het bedrijf om ze kennis te laten maken met het vak. Het doel: de instroom voor horecaopleidingen stimuleren', aldus de commissie.
Leerbedrijven
Op 13 december ontvingen de drie leerbedrijven bezoek van de voltallige commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV, de MBO Raad, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2015 en 2016. Daarbij kregen de bedrijven een opdracht mee: ontvang de commissieleden als een nieuwe leerling op zijn/haar eerste dag binnen het leerbedrijf. Zo kregen de leden een goed beeld van de visie op opleiden, het inwerkprogramma, de wijze van begeleiding en de instructies op de werkvloer.
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde van leerbedrijven en leermeesters voor de horecasector onder de aandacht te brengen. Dit jaar werden 183 leerbedrijven genomineerd, waarvan er ruim 143 ook daadwerkelijk de uitdaging zijn aangegaan. De wedstrijd wordt namens de horecabranche georganiseerd door SVH. Kijk hier voor meer informatie over de wedstrijd.