Petflesjes per 1 juli belast met statiegeld

Petflesjes per 1 juli belast met statiegeld

Statiegeld petflesjes: Op juli 2021 worden kunststof flesjes met statiegeld belast.Verspreid door het land komen innamepunten voor deze petflesjes. Ook bedrijfscateraars krijgen met de nieuwe regels te maken. Zij kunnen straks de verkochte flesjes weer innemen, maar zijn dit niet verplicht.

Komende zomer verandert het statiegeldsysteem. Vanaf 1 juli wordt ook statiegeld geheven op kleine plastic flessen van frisdranken en waters waar dat op de grotere exemplaren al langer het geval was. Voor een kleine petfles betaalt de consument straks 15 cent extra, voor een grote blijft het 25 cent statiegeld.

Zwerfafval verminderen

statiegeld petflesjes

De overheid hoopt met deze maatregel dat de hoeveelheid zwerfaval sterk wordt verminderd. ‘Het doel van de maatregel is dat straks 90 procent van de verkochte water- en frisdrankflesjes weer wordt ingeleverd’, zegt Misja Janvier namens Statiegeld Nederland, de instantie die is belast met de invoering van de nieuwe regels. ‘Dat is een hele uitdaging’, voegt ze er aan toe.

De invoering van het statiegeldsysteem betekent dat er duizenden nieuwe inleverpunten bijkomen voor de kleine flesjes waar eerder water of fris in zat bij. Zuivel-, siroop- en sapflesjes vallen vooralsnog buiten de regeling. Cateraars en cateringlocaties zijn niet verplicht de lege flesjes ook weer in te nemen, maar mogen dit wel doen.

Om dit voor bijvoorbeeld drukke bedrijfsrestaurants aantrekkelijk te maken wordt een handlingvergoeding verstrekt als zij flesjes weer innemen. Het betreft hier locaties waar in totaal meer dan 50.000 petflesjes per jaar worden verkocht, een aantal dat is gebaseerd op de verkopen in 2019. Locaties kunnen ervoor kiezen het statiegeld terug te geven aan de klant of de waarde van de flessen te doneren aan een goed doel.

Verkoopt een cateraar op zijn locaties minder dan 50.000 flessen per jaar dan wordt er geen handlingvergoeding verstrekt, tenzij de locatie met een reverse vending machine inneemt. Afspraken over de fee’s zullen per cateraar worden vastgelegd in het contract dat tussen het bedrijf of de locatie en Statiegeld Nederland gaat gelden.

Statiegeld naar goed doel

Vanaf 1 juli zullen er steeds meer inleverpunten zijn, verspreid door het hele land. Dat kunnen dus bedrijfsrestaurants zijn, maar ook locaties als drukke tank- en treinstations en supermarkten. Supermarkten blijven een bekende plek om statiegeldflessen in te leveren en het statiegeld terug te krijgen. Aanvullend komen er extra punten waar de consument het statiegeld terugkrijgt of het flesje kan doneren.

Janvier: ‘Het wordt een open inleversysteem: de consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen heeft gekocht. De flesjes worden verzameld en de zakken kunnen bij ons worden ingeleverd. De waarde van de flesjes wordt door ons berekend en dit geld wordt teruggestort naar het bedrijf dat de zak heeft ingeleverd. Ook kan er worden gekozen om dit bedrag door ons over te laten maken naar een goed doel. Zo hopen we het inleveren, met name bij bedrijven, extra te stimuleren.’

Met de groothandels die voor de belevering zorgen is afgesproken dat zij de zakken met lege flesjes meenemen. Verspreid door het land beschikt Statiegeld Nederland over meerdere telcentra van de flesjes. Ook wordt de administratie gedaan om zo te bepalen op hoeveel (statie)geld een verkooppunt recht heeft.

Campagnemateriaal beschikbaar

statiegeld petflesjesStatiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe systeem. De organisatie neemt de taken over van Stichting Retourverpakking Nederland (SRN) en wordt het contactpunt van producenten, innamepunten en consumenten. Producenten en (toekomstige) innamepunten worden gevraagd om contact op te nemen met Statiegeld Nederland. Ze worden dan op de hoogte gehouden over en gesteund bij de invoering van de nieuwe verplichtingen.

Om de kleine én grote statiegeldflessen herkenbaar te maken voor consumenten en inleverpunten, krijgen ze een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Verkooppunten kunnen campagnemateriaal downloaden dat de consument wijst op de nieuwe regelgeving. Na de PET-flesjes worden vanaf 31 december 2022 ook blikjes belast met statiegeld.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.