Reden voor de staking is het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao. FNV en CNV wezen het eindbod van Heineken al eerder af. FNV kwam daarop met een ultimatum aan Heineken, dat dinsdag afliep. Heineken heeft de bond laten weten daar niet op in te gaan, mede omdat vakbonden MHP en De Unie nog nadenken over de voorstellen.
'Wij vinden het ultimatum en de eisen die daarin zijn opgenomen moeilijk te begrijpen en teleurstellend en de aangekondigde acties voorbarig. Ook vinden wij het belangrijk eerst de reacties van alle vakorganisaties te hebben ontvangen voordat we reageren op eisen. Daarom gaan wij niet op het ultimatum in. Dit hebben wij FNV in een reactie laten weten', aldus de brouwer.
Heineken en bonden: drie CAO's
Bij Heineken proberen de bonden drie cao's tegelijk af te sluiten. Bij twee cao's met de namen Heineken Commercie en Heineken Group willen CNV en FNV nog doorpraten met Heineken. Onder die afspraken vallen respectievelijk het kantoorpersoneel van Heineken Nederland en Vrumona en het Nederlandse personeel van het wereldwijde concern.
Ten slotte is er Heineken Supply, waartoe het personeel van de brouwerijen en de bottelarij van Vrumona behoren. In totaal gaat het om ongeveer 1250 mensen. Daar heeft FNV de acties aangekondigd. De bond noemt het loonbod van Heineken van in totaal 3,5 procent tot en met volgend jaar te laag omdat dit minder is dan de inflatie. Ook het bevriezen van de loonschalen is de bond tegen het zere been.
Heineken laat weten de staking voorbarig te vinden. De bierbrouwer zegt met FNV in gesprek te willen blijven. 'Niet ingaan op een ultimatum betekent niet dat we niet in gesprek willen blijven. Wij hebben FNV dan ook voorgesteld om opnieuw om de tafel te gaan zitten zodra wij een reactie hebben gehad van alle vakorganisaties en vanuit onze eigen medewerkers. Dan kunnen bekijken welke mogelijkheden er zijn om binnen het pakket bepaalde zaken uit het eindbod tegen elkaar uit te ruilen.'