Uitgebreide terrassen in Utrecht mogen tot 1 april 2021 blijven

Uitgebreide terrassen in Utrecht mogen tot 1 april 2021 blijven

Als de horeca weer open mag, kunnen Utrechtse ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tijdelijk hun terras uit te breiden, die verruimde terrassen in Utrecht tot 1 april 2021 laten staan. Dat heeft de gemeente besloten.

De gemeente Utrecht bood in juni horecaondernemers in de stad de mogelijkheid hun terrassen uit te breiden en zelfs extra terrassen aan te leggen. In eerste instantie gold die mogelijkheid tot 1 november, maar de gemeente heeft nu besloten dat die verruimde terrassen tot 1 april 2021 mogen blijven staan.

Zodra de horeca weer open kan, biedt dit ondernemers ruimte om wat meer gasten te kunnen blijven bedienen. Wel gelden vanaf 1 november iets strengere regels voor nieuwe satelliet- of eilandterrassen die voor juni niet bestonden. Deze  moeten, ongeacht de regels die vanuit de overheid worden opgelegd, 0m 22.00 sluiten om het risico op overlast te verminderen.

Ook zijn er aanvullende regels voor verwarming op de ruimere terrassen: dit moet zo duurzaam mogelijk gebeuren. Heaters mogen niet op aard- of biogas gestookt worden. De voorkeur gaat uit naar dekens, (elektrisch) verwarmde kussens en infraroodverwarming.

Enquête onder 4200 Utrechters

Voorafgaand aan het besluit de terrassenregeling te verlengen, is gesproken met onder meer omwonenden, ondernemers en belangenbehartigers, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Ruim 4200 Utrechters hebben bovendien hun mening gegeven middels een enquête. Van de deelnemers geeft 83 procent aan het een goed idee te vinden als de tijdelijke terrassen na 1 november worden verlengd.

'In het consultatiegesprek en in de uitkomsten van de enquête vonden wij voldoende draagvlak om onze horecaondernemers perspectief te bieden', zegt wethouder Klaas Verschuure tegen DUIC.

In de verruimde regeling voor terrassen in Utrecht mogen ondernemers, nadat de plannen ter goedkeuring aan de gemeente zijn voorgelegd, het oppervlak van hun terras verruimen. Dat biedt de mogelijkheid even veel stoelen kwijt te kunnen mét inachtname van 1,5 meter afstand. Van de ruim 120 aanvragen werd ongeveer de helft goedgekeurd.

Ook konden ondernemers een aanvraag doen voor een zogeheten satelliet- of eilandterras: een terras dat niet direct aan het eigen pand of bestaand terras grenst. Bijvoorbeeld op een braakliggend terrein of grasveld. Hier mag dan ook een buitenbar worden ingericht. Ondernemers zonder eigen terras kregen bij deze regeling voorrang.

Deze satellietterrassen moeten na 1 november, als de horeca weer open is, dus wel om 22.00 sluiten. Voor extra terrassen die direct aan het pand of aan een bestaand terras grenzen, geldt die sluitingstijd niet.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.