Ook Utrecht geeft terrassen meer ruimte deze zomer

Ook Utrecht geeft terrassen meer ruimte deze zomer

De gemeente Utrecht geeft horecaondernemers in de stad de ruimte hun bestaande terrassen uit te breiden om zo toch voldoende gasten te kunnen ontvangen binnen de maatregelen van de 1,5 meter-economie. De maatregel geldt tot 1 november en ondernemers moeten hun uitbreiding vooraf door de gemeente laten goedkeuren.

Net als Amsterdam en Nijmegen, wil ook Utrecht horecaondernemers de mogelijkheid bieden hun terrassen tijdelijk uit te breiden. Wel gelden strikte voorwaarden. Zo mogen alleen horecazaken die voorheen ook een terras hadden van de regeling gebruik maken.

Ook mogen niet méér stoelen dan eerst worden neergezet. Wel mag het oppervlak worden uitgebreid om toch zo dicht mogelijk bij dat oorspronkelijke aantal stoelen te komen met inachtneming van de 1,5 meter-regels. Daarbij moeten ook looppaden voor omwonenden en hulpdiensten worden aangehouden.

D66 in de stad riep eerder op om bepaalde delen van de binnenstad tijdelijk af te sluiten voor verkeer en daar ook terrassen van te maken. In dat voorstel is de gemeenteraad niet meegegaan. In die binnenstad is het bij lang niet elk horecabedrijf mogelijk het terras te verruimen. Buiten het centrum is die ruimte er meestal wel.

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) liet eerder artist impressions maken welke ruimte een terras nodig heeft om aan de regels te voldoen. Een terras met 48 gasten meet in dat voorbeeld 60 vierkante meter. Om aan het protocol van KHN te voldoen zou dat al 185 vierkante meter moeten zijn, om ervoor te zorgen dat iedereen 1,5 meter uit elkaar kan blijven is liefst 350 vierkante meter nodig, bijna zes keer zoveel als oorspronkelijk.

Op de Utrechtse Neude werd al een proefopstelling gemaakt waarbij het hele plein vol staat, al kwam daar kritiek op: de tafels stonden weliswaar 1,5 meter van elkaar, maar bij het ertussendoor lopen kwamen mensen toch te dicht op elkaar.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.