Niet alleen door de 1,5 meter maatregelen, maar ook door begripsverwarring is het volgens de brancheorganisaties 'volstrekt onduidelijk wat wordt bedoeld met de begrippen ‘zelfstandige ruimte’ en ‘afzonderlijke ruimte.'
Daarom luiden de Vereniging Chinees-Aziatische Ondernemers (VCHO), Vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG), de noodklok.
ProFri-voorman Frans van Rooij: 'Het is niet alleen verwarrend voor ondernemers. Ook gemeentelijke ambtenaren en handhavers gaan er verschillend mee om. Zelfs tussen gemeenten bínnen dezelfde veiligheidsregio bestaat verschil van uitleg. Bij een bepaling waarbij hoge boetes gemoeid zijn bij overtredingen, kán en mág het niet onduidelijk zijn.'
Oproep aan overheid
Volgens de voorman zijn er zelfs ondernemers die nu ruimtes, die voldoen aan de noodverordening (artikel 2.1d lid 3), niet durven te gebruiken, omdat ze het boeterisico te groot vinden en de handhaving te willekeurig.
'Ze missen hierdoor sinds 1 juni de broodnodige extra omzet. Maar géén enkele horecaondernemer kan zich in de huidige situatie immers boetes van 4000 euro permitteren,' zegt Van Rooij.
VCHO, ProFri en NHG doen daarom een dringende oproep aan de overheid om de betreffende passages in het modelnoodverordening snel aan te passen en vervolgens de Veiligheidsregio’s hiervan in kennis te stellen. 'Aan iedere regio vervolgens de taak deze wijziging door te voeren in hun eigen noodverordening en deze verduidelijking nadrukkelijk te communiceren naar alle gemeenten, betrokken ambtenaren en handhavers', aldus de organisaties.
'Deze begripsverwarring leidt nu onnodig bij veel ondernemers tot verdere omzetderving. Handhaven op de coronaregels vinden wij prima. Maar regels mogen absoluut niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.'