De wettelijke uitzondering voor rookruimten in de horeca is volgens de Hoge Raad ‘onverbindend’. Robèr Willemsen namens KHN: 'Deze uitspraak is een klap in het gezicht voor de vele ondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimten.'
'Het valt ook moeilijk te rijmen met de afspraken die we met de staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt in het Preventie-akkoord. Daar hebben we afgesproken dat rookruimten met ingang van 1 juli 2022 in de wet zouden worden verboden.' De impact van de uitspraak is groot. Uit onderzoek van KHN in 2018 blijkt dat er ongeveer 7000 rookruimten zijn in Nederland. Die kunnen nu dus niet meer als rookruimte worden gebruikt. Dat betekent dat horecaondernemers deze rookruimten moeten afbreken of flink moeten verbouwen. Dat brengt de nodige kosten met zich mee.
Rokers op straat
Maar de impact gaat verder dan dat want de rokers komen letterlijk en figuurlijk op straat te staan met alle mogelijke gevolgen voor geluid en openbare orde op straat. Robèr Willemsen: 'Die impact moeten we zeker niet onderschatten.
We hadden een reële afspraak met de staatssecretaris over een reële termijn voor een verbod op rookruimten (1 juli 2022) die ondernemers en gemeenten de tijd gaf om op een goede manier in te spelen op die nieuwe situatie. Dat wordt nu doorkruist door deze uitspraak. We hebben onlangs al een gesprek met de staatssecretaris gehad om over de ‘what if’ te praten. Dat is nu realiteit. De volgende afspraak staat al.'
KHN zegt in een verklaring het volgende nu na te streven:
- Een genuanceerde aanpak door de handhaver. De NVWA moet niet als een dolle gaan handhaven en boetes schrijven.
- Steun van het kabinet voor de oproep aan gemeenten om met de horeca in gesprek te gaan en goede afspraken te maken om gedoe op straat te voorkomen.
- Actie van het kabinet om zo snel mogelijk een wetsvoorstel in gang te zetten waarmee rookruimten in alle openbare gebouwen (dus ook in kantoren, (semi)overheidsgebouwen en fabrieken) worden verboden.
Rookverbod mag niet alleen voor horeca gelden
KHN roept de NVWA op om niet als een dolle te gaan handhaven, maar eerst in gesprek te gaan met de horeca. Ook gemeenten moeten zich coulant opstellen richting ondernemers. KHN vraagt hen om in gesprek te gaan met de lokale horeca hoe om te gaan met een grote groep rokers die noodgedwongen op straat komt te staan.
Deze uitspraak van de Hoge Raad gaat alleen over rookruimten in de horeca. Rookruimten in bijvoorbeeld overheidsgebouwen zijn buiten beschouwing gelaten en blijven (vooralsnog) wel legaal. KHN vindt dat de minister nu zo snel mogelijk wetgeving in gang zet om rookruimten overal te verbieden. 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimten in de horeca worden verboden en bij wijze van spreken de rookruimten in het Tweede Kamergebouw gewoon open blijven', aldus Robèr Willemsen.