De opening stond eigenlijk voor eind 2009 op de agenda. Een ingrijpende noodzakelijke verbouwing gooide echter roet in het eten, waardoor de geplande openingsdatum een paar maanden naar achter geschoven moest worden, zegt Raymond Visan, oprichter en directeur van de bar-restaurants.
‘Het is moeilijk, want het is een historisch gebouw en over veel dingen die we willen verbouwen moet steeds worden onderhandeld’, zegt Visan in het Algemeen Dagblad.
Little Buddha
‘Ik ben gek op Amsterdam’, zegt Visan. Hij opende eerder vestigingen in wereldsteden als Londen, Beiroet, Sao Paulo en Jakarta. De eerste Buddha Bar opende in 1996 in Parijs. De meest recente was Little Buddha Genève.
Amsterdam krijgt ook een zogeheten Little Buddha, dat is iets meer casual dan de Buddha Bar, legt Visan uit. ‘Het restaurant in Amsterdam zal in de bekende koloniale stijl zijn, maar wel wat meer hedendaags. Het eten blijft Aziatisch geïnspireerd. De prijzen liggen er iets lager en je stapt er ook gemakkelijker binnen om alleen iets te drinken.’
Cd
Eén van de handelsmerken van Buddha Bar is de loungemuziek, die door eigen dj’s gemixt wordt. Veel van de populaire muziek is op cd uitgebracht, waar er wereldwijd al zo’n vijf miljoen van verkocht zijn. Buddha Bar-dj Sam Popat maakt ook voor de opening in Amsterdam een speciale cd met loungemuziek.
Het was Pathé bioscopen die de Buddha Bar uiteindelijk naar Nederland haalde, door een samenwerking aan te gaan in het pand van het oude City Theatre aan het Leidseplein. Het restaurant komt op de begane grond en eerste verdieping, de filmzalen komen op de verdiepingen daarboven.
Na de opening van de Little Buddha in Amsterdam staan nog nieuwe vestigingen in Barcelona en Brussel op de planning. De plannen daarvoor moeten nog worden uitgewerkt.