Het is Klosse een doorn in het oog dat veel ondernemers in de horeca niet weten dat er in hun regio allerlei aanbieders van agrarische producten zijn. 'Veel koks kennen de boeren niet en andersom ook niet en dat terwijl de boer beter wordt van hun en vice versa.' De smaakprofessor deed daarom een oproep om meer lokaal aan de slag te gaan. Hij haalde daarbij de door hem opgerichte platform 'Ik kook bewust' aan. Dit is bedoeld ter bevordering van het gebruik van eerlijke producten.
Minder domme regels
Naast meer aandacht voor lokale agrarische aanbieders pleitte Klosse voor minder domme regels en meer directe distributie. Hij haalde daarbij het voorbeeld van de visserij aan. Daarbij wordt van overheidswege bepaald dat er alleen op bijvoorbeeld schol mag worden gevist. 'Kijk ook eens naar de bijvangst en doe daar wat mee. Je verdient nu niks aan vissen die toch in je net zitten.'
Daarnaast noemde de smaakprofessor de distributie. 'Die moet directer.' Als voorbeeld haalde hij het transport van in Nederlands wateren opgeviste, garnalen aan. Die gaan naar Marokko om te pellen en dan weer naar ons land.
Culinaire probleemgevallen
Nog een item dat de eigenaar van De Echoput aansneed, was het benutten van culinaire probleemgevallen zoals de gans, rivierkreeftjes en Jersey-stierkalfjes. 'De provincie Friesland calculeert €10 per gans in als kostenpost.' In plaats van ze te vernietigen, kunnen we de gans beter opeten, oppert Klosse.
Als laatste gaf de spreker op de Food Professional Day aan zijn gehoor mee om bewuster te zijn en na te denken over eten. 'Steek niet alles zomaar in je mond.'
Praat mee op Connect over het op de kaart zetten van bokjes die anders in de destructor belanden.
Bekijk hier de fotoreportage over de Food Professional Day 2014.