Thijs Griffioen vertegenwoordigt Nederland bij Arsnova Culinary Prize 2025

Thijs Griffioen vertegenwoordigt Nederland bij Arsnova Culinary Prize 2025

Op 8 oktober 2024 vond de 57e editie van de ArsNova Culinary Prize (voormalig Prix Culinaire 'Le Taittinger') voor Nederland plaats.

De Nederlandse winnaar van de voorronde van de Arsnova Culinary Prize is Thijs Griffioen, souschef bij Restaurant Noble in ’s-Hertogenbosch. Griffioen zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs op 4 Februari 2025.

Voor Thijs Griffioen is het de tweede keer dat hij mee deed aan deze culinaire wedstrijd op topniveau. Griffioen is vastbesloten om dit jaar hoger te eindigen in Parijs. 'De ArsNova Culinary Prize is één van de meest interessante kookwedstrijden. De jury is onafhankelijk en zeer professioneel. Daarnaast krijg je als winnaar een geldbedrag van €20.000 , een grote fles Champagne Taittinger en ’s avonds een leuk gala.'

De Nederlandse jury

De jury bestond uit voormalig winnaars Jan Smink (2023) en Lars van Galen (2011) die tevens de President Arsnova Culinary Prize voor Nederland is.

Voor de winnaar was er een cheque van € 2400,- en een ticket voor de finale in Parijs.

De voorbereiding op de finale

De kandidaat kan een beroep doen op de hulp en het advies van een mentor die binnen het organisatiecomité van zijn land wordt gekozen. Zo kan hij zich in de maanden van voorbereiding verder ontwikkelen en zijn werk vergelijken met wat zijn collega’s ervan vinden. Lars van Galen zal de mentor worden van Thijs Griffioen.

Coachingsessie

Na hun selectie krijgen de kandidaten een coachingsessie met hun mentor en een panel met prominenten. Deze mensen hebben geen directe connecties met de wereld van de gastronomie. Ze hebben dus een frisse kijk op het gerecht.

Prix Culinaire Le Taittinger

De ArsNova Culinary Prize (voorheen Prix Culinaire Le Taittinger), is in 1967 ingevoerd door het champagnehuis Taittinger. De internationale wedstrijd wordt gehouden in 9 landen viert de uitmuntendheid en authenticiteit van chef-koks.

Onder leiding van het Dotatiefonds Filantropic ArsNova versterkt de prijs de betrokkenheid van chef-koks bij gezond en duurzaam voedsel.