Jan Smink wint internationale finale Le Taittinger Prix Culinaire 2023

Jan Smink wint internationale finale Le Taittinger Prix Culinaire 2023

Jan Smink, eigenaar van restaurant Smink en ervaren wedstrijdkok, heeft de 55e editie van de internationale Le Taittinger Prix Culinaire 2023 op zijn naam geschreven. Hij stond de afgelopen jaren al vaker op het podium van de wereldfinale, maar niet eerder op het hoogste treetje. Smink is de vijfde Nederlandse winnaar ooit.

Na twee keer een derde plek in 2020 en 2022 wist Jan Smink er dit jaar in de wereldfinale van kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire 2023 er nog een schepje bovenop te doen door de 55e editie van wedstrijd nu wél te winnen. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van €20.000. 

‘Ik ben echt superblij dat het gelukt is', zegt Smink vanuit de auto op weg terug uit Londen, waar de finale was. ‘Dit is waar we het jaren voor gedaan hebben. Vooraf zei ik dat dit de laatste keer was, en om het dan zo af te sluiten is heel mooi. Als winnaar hoor je voor het leven bij de Taittinger-familie.’

Finale Le Taittinger Prix Culinaire in Londen

Jan Smink stond dinsdag 31 januari in de wedstrijdarena van de wereldfinale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire 2023 in Londen. Ter ere van de 55e editie van de wedstijd vond die finale niet plaats in Parijs zoals altijd maar voor één keer in Londen.

Die finale, waarin zeven winnaars van verschillende continenten en regio's het tegen elkaar opnemen, bestaat uit twee opdrachten. Eén daarvan ligt vantevoren al vast, dat was dit keer een gerecht met varken. De andere opdracht wordt pas een dag vooraf bekendgemaakt.

Vegetarisch gerecht

‘Het ging om een vegetarisch gerecht, waar je je eigen twist aan mocht geven. Ook deze wedstrijd gaat met de tijd mee. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en was er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilde gebruiken. ’s Avonds en ’s nachts heb je dan de tijd om na te denken over het gerecht.’ 

Het echte koken gebeurt pas de volgende dag. Op dinsdag 31 januari tijdens de wedstrijd was de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van varken te koken én het gerecht dat de avond ervoor bekend was gemaakt, alles voor 8 borden. 

‘Ik was tijdens het koken echt in m'n element, zat in een lekkere flow. Wel waren de keukens krapper dan ik gewend was in Parijs de voorgaande keren, maar dat gold natuurlijk voor alle deelnemers.’

Internationale jury

Na de presentatie van beide gerechten vond een jurygesprek plaats waarin onder meer de aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in 'Le Cordon Bleu', een prestigieuze kookschool in Londen die leerlingen trekt van over de hele wereld. De uitslag werd op de avond van de finale bekendgemaakt tijdens het galadiner in de Royal Albert Hall waar ook de BAFTA awards worden uitgereikt. 

De kandidaten werden beoordeeld door een proefjury en een keukenjury. De proefjury stond onder leiding van Franse chef-kok Emmanuel Renaut (Flocons de sel***) en chef-kok Dominique Crenn (Atelier Crenn***) uit Amerika. De keukenjury bestond uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zaten o.a. de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet*) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen. 

Nederlandse winnaars 

Jan Smink is de vijfde Nederlandse winnaar van de internationale Le Taittinger Prix Culinaire in 55 edities. In 2014 was Jonathan Zandbergen de laatste Nederlander die goud pakte, daarvoor Lars van Galen in 2011, Charly de Wijs in 2006 en veel langer geleden in 1986 Surjahadi Djajapermana. 

Dit is waar we het jaren voor gedaan hebben”

Smink is een ervaren wedstrijdkok, die meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale finales van kookwedstrijden Bocuse d’Or en Le Taittinger Prix Culinaire. Een paar jaar terug sprak hij al uit niet meer aan Bocuse d’Or mee te doen, en zijn deelname aan Le Taittinger in 2023 was ook zijn laatste optreden als deelnemer in die wedstrijd.

Laatste keer voor Smink

‘Het kost veel tijd. Ik wil niet dat mijn gezin en mijn restaurant eronder lijden. Ik wil nu gaan focussen op het restaurant om daar een volgende stap te kunnen zetten. Misschien dat ik nog wel andere deelnemers wil begeleiden of coachen, maar zelf ga ik niet meer koken op deze wedstrijd.’ 

Wel mag Smink volgend jaar wederom naar de wereldfinale van Le Taittinger, maar dan als jurylid. Dat hoort bij het winnen van de titel. 

Over Le Taittinger Prix Culinaire 

Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis dat de naamgever van de wedstrijd is. 

Over Jan Smink 

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen. 

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerechtonderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Het restaurant heeft 16,5 punten in GaultMillau en staat op plek 50 in Lekker.

Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland. Zo werd hij in 2017 nog 11e in de wereldfinale van Bocuse d'Or, nadat hij in 2015 al 9e was geworden in de tweejaarlijkse wedstrijd. Dat is voor Nederland nog altijd de hoogst behaalde plek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.