Horecaondernemer Frans Knaapen (De Swaen en De Lindehof) overleden

Horecaondernemer Frans Knaapen (De Swaen en De Lindehof) overleden
Frans Knaapen (bron: De Swaen/familie Knaapen)

Horeca-ondernemer Frans Knaapen is op 65-jarige leeftijd overleden. In 1995 opende hij toprestaurant De Lindehof in Nuenen, waarna hij als eigenaar en gastheer een nieuw en succesvol avontuur aanging De Swaen in Oisterwijk.

Gastheer en vakman Knaapen overleden

De familie van Knaapen deelde het nieuws op de facebookpagina van De Swaen. ‘Met groot verdriet delen wij u mede dat ‘onze patron’ Frans Knaapen op 3 september is overleden. Wij zullen zijn vakmanschap, eigenzinnigheid, humor en passie voor ons mooie vak gaan missen!’ Er komen honderden reacties binnen onder het bericht. De zaak is de komende tijd gesloten. Op zaterdag 14 september heropent De Swaen weer.

In De Swaen zetelen nu twee horecabedrijven: Brasserie De Swaen van Frans Knaapen en boven zetelt Restaurant Alma van Wouter van Laarhoven.

Zoon Jeroen heeft bij het Brabants Dagblad gereageerd op het overlijden van zijn vader, die in 1988 met partner Carien begon met een restaurant en feestzaal in Deurne. 'Ons pa was veel meer dan alleen mijn baas. Hij was mijn vader, maar was ook een vaderfiguur voor iedereen die bij ons werkt, van schoonmaker tot afwasser. Vooral de leegte is moeilijk. Ik heb hem deze week nog drie keer proberen te bellen, het is goed dat ik alles met hem heb besproken.'

De Swaen: een echt familiebedrijf

In 1995 opende hij De Lindehof in Nuenen, dat in 2004 een Michelinster kreeg. ‘Mijn vader was een vrij bescheiden man die daar niet mee liep te pronken’, zegt Jeroen tegen de regionale krant. De Swaen, waar in het verleden Cas Spijkers furore maakte, stond sinds de overname in 2006 bekend als een echt familiebedrijf. ‘Hij stond voor kwaliteit en hield alles als een havik in de gaten. Als een broodje niet goed was afgebakken, dan kreeg je het te horen’, aldus Jeroen Knaapen.