Met de iconische amforafles van het domein dat in 1932 werd ontwikkeld door Rene Ott, de zoon van de oprichter, waren ze hun tijd ver vooruit. Niet alleen met de fles maar ook hun werk in de wijngaard en de vinificatie van de wijnen. Misset Horeca proefde de nieuwe jaargangen Domaines Ott * en sprak met Steven Duintjer van importeur Fourcroy Nederland over de wijnen.
Sinds 1912
Het wijnverhaal van Ott startte met oprichter Marcel Ott die in 1896 verhuisde van de Elzas naar de Provence en met Château de Selle in 1912 de start van het Domaines Ott *realiseerde. Later gevolgd door de aankopen van Clos Mireille (1936) en Château Romassan (1956). De eerste twee domeinen vallen onder de Côtes de Provence terwijl Romassan valt onder de Bandol appelatie. Inmiddels is Ott* niet weg te denken uit toprestaurants. Dat geldt niet alleen voor de rosé, ook de rode en witte wijnen worden door gasten zeer goed gewaardeerd.
Gecertificeerd biologisch
Ott was al geruime bezig met natuurvriendelijke wijnbouw en is lid van de familie van ‘artisan vingerons’ pioniers in de Provence. Oprichter Marcel Ott had dit al vanaf de start in 1912 op zijn vizier. Hij zorgde ervoor dat zijn wijngaarden vrij van chemicaliën waren omdat hij vond dat dit een positief effect had op de stijl en de kwaliteit van de wijn. Sinds 2023 zijn alle wijnen ook biologisch gecertificeerd.
Rose kan echt ouder worden
‘Het is een fabeltje dat je rosé jong moet drinken’, stelt Duintjer. ‘Goede rosé, zoals die van Ott, leent zich uitstekend om een paar jaar in de kelder te bewaren.’ Naast de 2023 vintage van de Château de Selle rosé presenteerde Fourcroy de 2016 jaargang van dezelfde wijngaard. De wijn leek in het glas haast wit en presenteerde in het palet zich als een rijpe grote witte wijn.
De wijn paste niet alleen heel mooi bij de langoustine, shiitake en tom yam maar misschien nog beter bij de daaropvolgende tarbot met rendang kerrie van chefkok Stefan van Sprang van Restaurant Aan de Poel** in Amstelveen. Bewijs geleverd. ‘Speciaal voor dit soort gelegenheden legt Domaines Ott van elke jaargang altijd een paar flessen weg’, vertelde Duintjer. ‘Om zo af en toe een proeverij zoals deze te kunnen doen.’
Het ene Château is de andere niet
Recent zijn de kelders van Château de Selle helemaal gerenoveerd. Waar de Selle zo’n 84 hectares wijngaarden in het groene achterland tussen Saint Tropez en Draguignan omvat ligt het andere domein van Ott, Clos Mireilles in de natuur van La Londe Les Maures tegen de baai van Hyères. Waar je de onmiskenbaar de kruidigheid van de bossen en natuur in de wijnen van de Selle proeft, geven de wijngaarden van Clos Mireilles, zo vlak bij de zee, de rosé en witte wijn haast een ziltige smaak mee.
Château Romassan is een geheel ander verhaal en ook andere appelatie. Het is gelegen in Bandol en het omvat zo’n 90 hectares over 8 verschillende wijngaarden. Hier ligt de focus op Mourvèdre dat zowel voor het karakter van de rode als de rosé Bandol zorgt.
By.Ott en Étoile
De laatste jaren heeft Ott twee nieuwe wijnen ontwikkeld naar wensen uit de markt. Zo werd de lijn ‘by.Ott’ gecreëerd waarmee de kwaliteit van Ott meer bereikbaar wordt gemaakt voor een groter deel van de horeca. De ‘By.Ott’ reeks omvat een rosé, witte en rode wijn van deels eigen druiven en druiven van zorgvuldig geselecteerde partners. De wijn wordt gevinificeerd in de kelder van Château de Selle en heeft het duidelijke ‘Ott’ gevoel en smaak.
Étoile laat juist de andere en meer ‘artistieke’ kant van Ott zien. Deze absolute topwijn combineert de expressies van het beste fruit van de drie wijngaarden van Domaines Ott*. De wijn valt daardoor buiten de appelaties en is daarom gekwalificeerd als een ‘Vin de France’.
In de vinificatie van de Cuvée Étoile rosé wordt naast roestvrijstaal ook gebruik gemaakt van keramische tanks. Dit om het rijpingsproces in de kelder nog verder te verfijnen. De Cuvée Étoile is de boutique wijn met de expressie van het ‘terroir’ hart van Ott.