'Ik kan het niet geloven', reageert de emotionele winnaar van het NK Pizza bakken 2024. 'Ik heb een goedlopende zaak in Amsterdam en had eigenlijk geen tijd om mee te doen, maar ik vond het toch waardevol om hier te zijn en mijn pizza te promoten.' De ondernemer was na afloop van de wedstrijd dan ook snel weer vertrokken. 'Ik ga op de foto met de beker en daarna moet ik werken in de zaak.' De winnende pizza, Ti Voglio Bene, staat sinds een maand op de kaart bij LouLou Pizzabar.
Extra krokant
De jury was vooral te spreken over het deeg, waarvoor de maker onder meer de poolish-methode gebruikte. Dit is een methode waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid met een voorgefermenteerd moederdeeg. 'Door de dubbele fermentatie was de korst extra krokant en had de pizza een hoge hydratatie', aldus de jury.
De winnende pizza is belegd met onder meer Provolone del Monaco, auberginecrème, gefrituurde aubergine en gefrituurde basilicum. De bereiding van de verschillende ingrediënten maakte indruk. 'Elke ingrediënt was op de juiste tijd en temperatuur gegaard.' De jury genoot onder meer van de auberginechips. 'Al met al is deze pizza heel goed doordacht.'
Tuinbonen
Domenico Malerba van Pizzacos in Zwaag pakte het zilver met La Nonn Mariet, een pizza met een crème van tuinbonen, chicorei gebakken met Spaanse peper en knoflook, Pecorino en olie van versgeperste olijven.
De pizza Consistancy leverde Valerio Prestato van Pizza & Co in Amsterdam de derde plek op. Deze was onder meer belegd met boerenkool, verse mozzarella, bacon crème, gelei van kersentomaat en Parmigiano Reggiano chips.
Top 3
De volledige top 3 van het NK Pizza bakken 2024:
1: Tawfik el Shanwany, LouLou Pizzabar in Amsterdam
2: Domenico Malerba, Pizzacos in Zwaag
3: Valerio Prestato, Pizza & Co in Amsterdam