'Ieder keer ga ik zonder verwachtingen naar een wedstrijd', zegt Audrey Biermans, restaurantmanager bij Vitam Catering. 'Ik zet iets neer waar ik volledig achtersta, dat is het belangrijkste. Een prijs is mooi meegenomen en ik ga natuurlijk voor de winst, maar het is mij vooral te doen om de inspiratie die ik opdoe tijdens de wedstrijd.' Eerder op de dag pakte ze brons tijdens het NK Lekkerste Broodje.
De winnende vegan burger van Biermans bestond onder andere uit een vegan hamburgerbroodje, een huisgemaakte groente patty, vegan crispy nachos, vegan cheddar en krokant van bananenschil.
Smaakarchitect
Met haar smaakcombinaties maakte Audrey Biermans grote indruk op de jury, die haar ‘een smaakarchitect’ noemde. 'Net als een kunstschilder die werkt met kleuren, maakt zij op een briljante manier gebruik van een pallet van verschillende smaken. Dit is een burger waar je voor terugkomt.' Daarnaast was de jury erg gecharmeerd van de krokant van bananenschil. 'Ontzettend goed dat ze over food waste heeft nagedacht.'
Unstoppa-bol
Vader Roland Biermans won zilver met zijn ‘Unstopppa-bol’, gemaakt met een rood hamburgerbroodje, dry aged rode biet, pompoenchutney en pistachenoten. 'De smaak van de dry aged biet was geweldig', vond de jury.
Grazie Mille
Endang Arifin van vegetarisch restaurant Copper Branch in Rotterdam werd derde met Grazie Mille, een Italiaanse focaccia met een onder andere een ‘redefined burger’, groene pesto, baby spinazie, la vie bacon en gebakken uitjes. 'Smaakvol en herkenbaar; wat je ziet, proef je ook', aldus de jury. 'Maar door de speelse toepassing van de ingrediënten was het toch een verrassend creatie.'
Top 3
De volledige top 3 van het NK Lekkerste Vegan Burger 2024:
1: Audrey Biermans, Vitam
2: Roland Biermans, Vitam
3: Endang Arifin, Copper Branch