Bijna helft horecamedewerkers ervaart werkgerelateerde stress

Bijna helft horecamedewerkers ervaart werkgerelateerde stress

Bijna een op de twee horecamedewerkers geeft aan dat zij momenteel werkgerelateerde stress ervaren (48 procent). Die stress wordt veroorzaakt door een laag salaris, inflexibiliteit en onderbezetting.

De helft van de medewerkers in de horeca ervaart werkgerelateerde stress. Dit  blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van een AI-softwareoplossing voor personeelsplanning. De stressfactor die medewerkers het vaakst noemen, is dat ze bang zijn dat hun salaris niet hoog genoeg is om de rekening te betalen (56 procent).

Op de tweede plaats wordt als oorzaak genoemd dat er een gebrek is aan flexibiliteit is in werkuren (41 procent). Daarna geven de werknemers aan dat er vaak sprake is van onderbezetting (36 procent). De werknemers konden in het onderzoek meerdere redenen geven als oorzaak van hun werk-gerelateerde stress.  

‘Dit onderzoek benadrukt het belang van het aanpakken van de stressfactoren die van invloed zijn op horecamedewerkers’, zegt Toma Pagojute, CHRO bij Quinyx. ‘Niet alleen om hun welzijn te bevorderen, maar ook om de efficiëntie en tevredenheid op de werkplek te verbeteren.’ 

Baan opzeggen vanwege stress 

Werk-gerelateerde stress wordt ook als reden genoemd voor eventueel verloop onder medewerkers in de horeca. Zo geeft een op de drie horecamedewerkers aan dat zij hebben overwogen om hun baan op te zeggen of te wisselen van baan door werk-gerelateerde stress.

Minder stress zorgt voor meer inzet 

Een op de twee medewerkers in de horeca geeft aan dat hun inzet op het werk onder andere vergroot zou worden als ze minder werkgerelateerde stress zouden ervaren. Voor ondernemers is het dus lonend om te zorgen dat werknemers minder stress ervaren: minder stress kan leiden tot meer inzet en daarmee meer omzet. 

Het onderzoek 

Het onderzoek is uitgevoerd onder 400 horecamedewerkers. Dit onderzoek is een onderdeel van een groot onderzoek van Quinyx, waarbij in Nederland 2000 frontliniewerknemers (retail, horeca en logistiek) werden ondervraagd.   

Quinyx is bedrijf in AI-driven Workforce Management Software, dat zich richt op organisaties die afhankelijk zijn van frontline werkers. Het helpt bedrijven optimaliseren, hun personeelsbestand beheren en met hun medewerkers te communiceren. 

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

10 productlanceringen voor de horeca: van de Cupdry tot shotjesgordels

10 productlanceringen voor de horeca: van de Cupdry tot shotjesgordels

Welke nieuwe producten worden er gelanceerd op de Horecava? Misset Horeca maakte weer een rondje in de Rai in Amsterdam.

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury is Van Zoggel 'een echte vakman die waanzinnig goede pannenkoeken bakt'. De kinderjury was het daarmee eens. Ashley Marengo van By Jarmusch in Rotterdam eindigde op de tweede plek en Daphne van Zwet nam voor Pannenkoe Bleiswijk het brons mee naar huis.

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn 'Bali Spice Fries'. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.

Liveblog Horecava 2025: donderdag 16 januari

Liveblog Horecava 2025: donderdag 16 januari

Welkom bij de liveblog van Misset Horeca over de Horecava, de grootste horecabeurs van Nederland. Hier houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste trends, innovaties en inspirerende presentaties uit de horeca. Van nieuwe producten tot sfeervolle impressies. Volg onze updates voor het laatste nieuws, interessante interviews en hoogtepunten live vanaf de beursvloer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.