Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen waren de deelnemers verdeeld over 3 groepen die ieder 2 uur de tijd kregen om een plantaardige amuse en een hoofdgerecht met kalfsvlees te bereiden. Door deze grote hoeveelheid aanmeldingen heeft het Gastronomisch Gilde ervoor gekozen om de wedstrijdopdracht iets aan te passen waardoor de deelnemers de volledige focus kunnen leggen in 2 uur op de 2 gerechten.
Kalfs-ribeye en een ruime keuze aan groente
De deelnemers kregen kalfs-ribeye als verplicht onderdeel voor het hoofdgerecht en hadden een ruime keuze uit groenten vanuit de groentekraam die beschikbaar was gesteld door Hanos Nederland.
De jury, bestaande uit Jurgen van der Zalm (Vinkeles**) Marleen Brouwer (Noor*) en Frank Fol (Chairman We’re Smart Green Guide) waren enorm onder de indruk van alle gerechten.
Zeer uitzonderlijke deelnemers
De jury vond het aantal deelnemers zeer uitzonderlijk, 11 deelnemende teams is echt veel in de huidige tijd. De smaken van de gerechten liepen zeer uit één van zoet naar zout. De jury adviseert de finalisten goed te kijken naar balans in de smaken. Wel was de jury erg verheugd over het gebruik van groenten.
Waldrik Kremer van het Gastronomisch Gilde was blij met de grote hoeveelheid aanmeldingen, en het grote aantal toprestaurants die de teams de ruimte hebben gegeven om mee te doen aan de voorronde. 'We hebben uit deze voorronde echte toppers die meedoen aan de finale in Amsterdam'.
Finalisten
- Restaurant aan de Poel **
- Restaurant Alma*
- Restaurant Dorset
- Restaurant ’t Amsterdammertje*
- Restaurant The Church
Winnaars amuse en hoofdgerecht
De winnaars van de beste amuse is Restaurant Maeve* en de winnaars van het beste hoofdgerecht is Restaurant Dorset.
Zij mochten een cheque van €250 euro, een trofee, een buis van Chaud Devant, een kaartspel van de Culiquiz en een mooi koksmes van Dick mee naar huis nemen. De overige deelnemers kregen allemaal ook een mes van Dick en een kaartspel van de Culiquiz mee naar huis.
De finale van de Gouden Koksmuts zal plaatsvinden op maandag 8 januari 2024 tijdens de Horecava.