Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. 'Het is geweldig om samen met deze topkoks te mogen jureren. Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Zij kiezen de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim volgend jaar maart', aldus Geurds.
Het team van Denemarken won de wereldfinale van de Bocuse d’Or 2023. Het is de derde keer dat Denemarken de wereldwijde finale, die eens in de twee jaar wordt georganiseerd, wint. In 19 edities ging de titel 9 keer naar een Scandinavisch land.
De juryleden
- Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
- Stefan van Sprang, Aan de Poel**, Amstelveen
- Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn**, Staphorst
- Alain Caron, Café Caron (Bib Gourmand), Petit Caron, Cantine de Caron en de Gouden Reael, Amsterdam
- Richard van Oostenbrugge, 212**, De Juwelier*, Bistro de la Mer*, De Mark, Amsterdam
- Jan Smink, Smink*, Wolvega
- François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant**, FG Food Labs*, Rotterdam
Keukenjury
De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok André van Doorn en SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen). Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Van Doorn en Poldervaart kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer / coach en commis.
Hygiëneprijs
Ook wordt er dit jaar weer een hygiëneprijs namens partner Tork uitgereikt tijdens de finale. Deze prijs is voor de chef-kok die tijdens de wedstrijd het meest hygiënisch te werk gaat.
Presentatie
De presentatie van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or ligt in handen van televisiekok Mounir Toub. Net als voorgaande editie verzorgt hij de presentatie van de prestigieuze wedstrijd. Mounir Toub is bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s.
Finalisten en commis
De deelnemers aan de Nederlandse finale zijn:
Chef: Louise Craninckx
Commis: Yop Husken
Restaurant: Odille, Sint-Oedenrode
Chef: Jos van der Noll
Commis: Valentijn van Rouwendaal
Restaurant: Le Nord, Bilthoven
Chef: Djailany van de Laarschot
Commis: Nick Slegers
Restaurant: Nastrium, Helmond
Chef: Mitchell Tromp
Commis: Sven Faasen
Restaurant: Cuisine d' Amis, Oostvoorne
Chef: Marco van der Wijngaard
Commis: Stijn de Jong
Restaurant: ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
De opdracht: vis- en vleesgerecht
De opdracht die de finalisten moeten uitvoeren is het bereiden van een vis- en een vleesgerecht met verplichte ingrediënten als zalm, mosselen, kalfshaas, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren en een saus.