Zoon interieurdesigner Kruisherenhotel ontwerpt interieur hoteluitbreiding

Zoon interieurdesigner Kruisherenhotel ontwerpt interieur hoteluitbreiding
Artist impression van het heringerichte gebied tussen het bestaande Kruisherenhotel (rechts) en De Stuers (links).

Bart Vos van Vos Studio uit Groningen gaat het interieur ontwerpen van de uitbreiding van het Kruisherenhotel Maastricht, onderdeel van Oostwegel Collection. Bijzonder is dat zijn vader, Henk Vos, 20 jaar geleden verantwoordelijk was voor het interieurontwerp van het Kruisherenhotel.

Al in 2021 presenteerde Oostwegel de plannen om Kruisherenhotel uit te breiden met 50 kamers, een multifunctionele zaal en een ‘hoogwaardig casual fine dining restaurant’. Hiervoor kocht Oostwegel Collection het naast het hotel gelegen Rijksmonument ‘Sociëteit de Stuers’, wat nog tot september 2023 in gebruik is door het Maastricht Institute of Arts van Hogeschool Zuyd. Inmiddels is met Bart Vos wel al een interieurdesigner aangetrokken voor de uitbreiding van Kruisherenhotel.

Als alles meezit wil Oostwegel dan meteen beginnen met verbouwen, de uitbreiding zou dan in 2025 klaar moeten zijn. In totaal wil Oostwegel zo’n €20 miljoen in het project investeren, aankoop en gedeeltelijke nieuwbouw samen. In de nieuwste plannen herbergt de uitbreiding 52 kamers.

Samenwerking Studio Vos 

Studio Vos uit Groningen is verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het interieur, waarbij de focus ligt op de samenhang tussen het bestaande hotel in het monumentale klooster en het nieuwe gedeelte, met oog voor design, detail en kleur. 

Bart Vos (links) en Camille Oostwegel.
Bart Vos (links) en Camille Oostwegel.

De samenwerking tussen Vos en Oostwegel Collection gaat vele jaren terug. De vader van Bart Vos, Henk Vos, was 20 jaar geleden verantwoordelijk voor het interieur in het Kruisherenhotel. Daarnaast heeft Bart Vos in 2012 het Italiaanse restaurant Pirandello in de 16e-eeuwse herenboerderij Winselerhof, ook onderdeel van Oostwegel Collection, heringericht. 

Vos staat bekend om zijn tijdloze en praktische ontwerpen, met waardering voor geschiedenis en erfgoed. De architect gaat er met zijn ontwerpen voor zorgen dat het huidige gedeelte, een 15e-eeuws klooster, en het nieuwe gedeelte aanvoelen als één hotel.

‘Het DNA van het huidige Kruisherenhotel moet in de uitbreiding voelbaar zijn’, licht Vos zijn werkwijze toe. ‘Het nieuwe gedeelte gaat er uiteraard anders uitzien, maar het moet wel herkenbaar zijn als het Kruisherenhotel.’ De architect verplaatst zich bij het ontwerpen in de hotelgasten: ‘hoe bewegen zij zich door het hotel? Ik werk vanuit de functie van een ruimte, maar ook met kleur. Ruimtes ademen daardoor een bepaalde sfeer.’ Vos werkt hiervoor samen met Studio Rens uit Eindhoven.

Als architect voor de verbouwing en nieuwbouw is Francine Houben betrokken bij het project. Ook zij is geen onbekende voor de Oostwegel Collection: Houben ontwierp het - grotendeels houten - paviljoen op Château St. Gerlach dat in 2017 opende.

Familiegeschiedenis 

Camille Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur van Oostwegel Collection, is verheugd met de samenwerking met Vos. ‘Mijn vader maakte 20 jaar geleden voor het Kruisherenhotel de gedurfde beslissing om vanuit een klassieke omgeving de stap naar een eigentijds interieur te maken. Henk Vos was daar destijds de perfecte partner voor. En ik ben trots dat we deze lijn met een nieuwe generatie voortzetten. Dat is toch wel uniek.’ 

Impressie van het huidige interieur van Kruisherenhotel:

Vos assisteerde toentertijd zijn vader met het interieurontwerp voor het vijfsterrenhotel. Vos licht toe: ‘Vanuit daar is een mooie band ontstaan tussen onze families. Er is wederzijds respect en bewondering, de ideale basis voor een goede samenwerking. We vinden elkaar bovendien in de waardering voor erfgoed, en het is een eer dat ik in navolging van mijn vader nu de uitbreiding van dit prachtige hotel mag inrichten. Enerzijds zijn de ontwerpen bestand tegen de tijd, anderzijds nemen we risico’s waarbij we steeds proberen te verrassen. We gaan samen geen geschiedenis herschrijven, we gaan geschiedenis maken!’ 

Cultuurhistorisch centrum in Maastricht 

Het Kruisherenhotel moet met de uitbreiding een uniek stuk stad in Maastricht gaan vormen met een grote aantrekkingskracht op mensen uit de hele wereld, maar waar Maastrichtenaren zelf ook graag komen. Bovendien biedt het hotel met de uitbreiding een nog hoger niveau van luxe en comfort. ‘Bart Vos deelt onze mooie ambities voor het Kruisherenhotel, en we inspireren elkaar om voor het beste te gaan’, zegt Oostwegel. 

Het klooster waar het bestaande hotel in zit en het monumentale gebouw De Stuers, waar de uitbreiding is voorzien, worden gescheiden door een weg. In de plannen worden de twee verbonden met een glazen loopbrug en tegelijk rekent Oostwegel op het plan van de gemeente om dit deel van de stad autoluw te maken. 

Plannen met de uitbreiding 

Sociëteit De Stuers, is een rijksmonument uit 1903 naar ontwerp van architecten Pierre en Jos Cuypers en is nu nog onderdeel van het Maastricht Institute of Arts. ‘Het was altijd onze droom dit pand te kopen en bij het hotel te voegen’, zei Oostwegel eerder over de aankoop. ‘We hebben altijd goed contact met de hogeschool en hebben al vaak aangegeven: als jullie er ooit uitgaan, zouden wij graag de kans krijgen het gebouw te kopen.’ 

Dat kon nu. Hogeschool Zuyd ie bezig haar locaties te herstructureren en ziet daarin geen plek meer voor De Stuers. In oktober 2021 tekende Oostwegel de overeenkomst, in september 2023 heeft de opleiding het gebouw verlaten.  

52 kamers en een toprestaurant 

De plannen zijn omvangrijk: het rijksmonument wordt herbestemd en gerenoveerd, en erachter komt nieuwbouw. Daar staat nu bebouwing zonder monumentale status die zal worden afgebroken. Het bestaande Kruisherenhotel zal middels een glazen brug worden verbonden met het nieuwe deel. 

Artist impression van het heringerichte gebied tussen het bestaande Kruisherenhotel (rechts) en De Stuers (links).
Artist impression van het heringerichte gebied tussen het bestaande Kruisherenhotel (rechts) en De Stuers (links).

In dat nieuwe deel van Kruisherenhotel komen 52 kamers, een hoogwaardig fine casual restaurant en een multifunctionele ruimte voor exposities en bijeenkomsten tot 150 gasten. Daarnaast verhuist ook het hoofdkantoor van Oostwegel Collection naar deze nieuwe locatie.

In het monumentale deel komen voornamelijk suites, het restaurant en onder het dak kantoorruimte. Dat restaurant zal het bestaande restaurant van Kruisherenhotel, op de entresol in de grote kerkruimte, grotendeels vervangen. ‘We hebben straks een bruisend fine casual restaurant op straatniveau, waar passanten ook naar binnen kunnen kijken. Dat kan bij het huidige restaurant niet.’

Het nieuwe restaurant biedt plek aan zo’n 100 gasten. Wel zal het in de kerk van Kruisheren mogelijk blijven wat te eten, maar dat zal vooral bedoeld zijn voor gasten die niet een aantal gangen willen maar bijvoorbeeld alleen een salade.

Samenwerking Sergio Herman Group 

Eerder dit jaar werd al bekend dat Oostwegen voor de culinaire invulling in gesprek is met de Sergio Herman Group. Een jaar geleden werd al een intentieverklaring getekend, maar of Sergio Herman Group ook daadwerkelijk een restaurant gaat openen in Kruisherenhotel, is nog lang niet zeker. 

Pas als alle vergunningen rond zijn en daadwerkelijk begonnen kan worden met de verbouwing, zullen beide partijen om de tafel gaan zitten om de gastronomische en zakelijke invulling van het project te bespreken. ‘We verwachten dat dat dit najaar is’, liet Oostwegel in mei weten. ‘Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, we bevinden ons momenteel in de verkennende fase.’ 

Cruciaal 

Volgens een haalbaarheidsstudie van bureau ZKA zijn dit restaurant en een multifunctionele ruimte voor 150 personen cruciaal om de voorspelde bezettingscijfers voor het hotel te halen. Zeker ook vanwege het Grand Hotel van Benoit Wesly, waarvan de bouw al in volle gang is. ZKA wijst erop dat door beide plannen het aantal vijfsterrenkamers groeit van zestig naar 150. 

Een toprestaurant in Kruisherenhotel past in de strategie van Oostwegel Collection, waar gastronomie belangrijk is. Eerder dit jaar kreeg Château Neercanne na jaren de Michelinster weer terug.

Kruisherenhotel Maastricht maakt sinds 2005 deel uit van het Limburgse familiebedrijf Oostwegel Collection en is lid van Design Hotels. In 2017 won het hotel de Dutch Hotel Award én ontving het als eerste hotel van Limburg het vijfsterrenpredikaat. Sinds maart 2021 staat Desirée Dils aan het roer als general manager.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.