Direct naast de entree van het landgoed ligt het Rijksmonument de kasteelhoeve uit 1668. In de kasteelhoeve bevindt zich het koffie- en lunchconcept 'Burgemeester Quicx, Coffee & More'. Achter de kasteelhoeve is het St. Gerlach Paviljoen verrezen volgens het ‘state of the art’-concept van Francine Houben, creatief directeur van architectenbureau Mecanoo uit Delft.
St. Gerlach paviljoen geïnspireerd op Limburgse land
Francine Houben: : 'Het paviljoen is ontworpen met een genereus overstekend dak met een prachtige zeeg. De materialen zijn geïnspireerd op het omliggende Limburgse land: mergel, hardsteen en eikenhout. Het elegante paviljoen bemiddelt tussen het château, de pachthof en de gerestaureerde kasteelhoeve.' In het Paviljoen zijn drie multifunctionele zalen separaat of gecombineerd (850m2) te benutten. Hierdoor wordt een grote variëteit aan bijeenkomsten en evenementen mogelijk tot maximaal 750 personen. Als aanvulling op het paviljoen bevinden zich in de kasteelhoeve zes break-out rooms. De totale investering van deze completering van het landgoed bedraagt € 11,1 miljoen (incl. BTW). Camille Oostwegel sr., eigenaar van Château St. Gerlach: 'Het spraakmakende St. Gerlach Paviljoen en de gerestaureerde unieke kasteelhoeve versterken en voltooien het monumentale ensemble en maken ons landgoed toekomstbestendig. Zowel de privé als zakelijke gast kunnen wij nu optimaal bedienen.'
Nieuwe vergader- en evenementenlocatie met uitzicht op buitenplaats
Vanaf eind januari 2017 is het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve in gebruik genomen. Deze multifunctionele vergader- en evenementenlocatie maakt onderdeel uit van het landgoed Château St. Gerlach dat op 15 september 1997 officieel werd geopend door Prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Bijna 20 jaar later openen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven deze nieuwe uitbreiding van het landgoed. De heer Van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten, met name op het gebied van herbestemming van monumenten.
Gezamenlijk geschenk
Als blijvende herinnering aan de officiële opening van het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve en het 20-jarig jubileum van het Château is aan kunstenares Claudia Volders opdracht gegeven om portretten te maken van Johanna van Brabant en Philips de Stoute. Beide kunstwerken hebben een plaats gekregen in de Johanna van Brabantsalon in het paviljoen. Aan beeldhouwer Frans van Straaten is gevraagd om een bronzen Limburgs trekpaard te ontwerpen. Deze 'Bella van St. Gerlach' heeft een centrale plaats bij de entree, tussen de kasteelhoeve en het Paviljoen, gekregen.