Waar voorheen de flessen voor grote jenever- en biermerken werden geproduceerd wordt nu Schiedam’s bier gebrouwen in een rauwe industriële hal met een groot terras (2000m2) en binnen- en buitenkeuken: Eurobrouwers brewpub.
Europese biertraditie
Eurobrouwers verwijst in haar naam en identiteit naar de rijke Europese biertraditie en biercultuur. Dat wil zeggen bierhallen waar men aanschuift aan lange tafels, biertuinen, Europese en Midden Europese keuken, grote houten vaten met bier, klassieke Franse brasserieën, eenvoudige klassieke gerechten, sferen en Europa’s oude cultuur in bredere zin.
Bij Eurobrouwers kunnen gasten genieten van klassieke huis gebrouwen bieren zoals tafelbier, blond bier, witbier, weizen en houtgerijpte wildbieren. De bieren van hoofdbrouwer Coen Wooldrik zijn als proeverij in kleine bedrukte glazen, middelgrote of grote glazen te bestellen aan de bar met uitgebreide tapwand en een groot assortiment aan bieren van de tap en op fles.
Poolse Kielbasa worsten en BBQ
Dit Eurobrouwers bieren worden gepaird met uiteenlopende kleine en grote gerechten, waarbij in de zomer de BBQ centraal staat, van Poolse Kielbasa worsten tot BBQ Chorizo, Kip Kiev (opbrengst van dit gerecht gaat naar Oekraïne), gegrilde witte asperges, BBQ watermeloen en gegrilde kokkels, scheermessen en mosselen in wijn met Franse frieten en zure mayonaise. En iedere zondag serveert Eurobrouwers Zeeuwse oesters voor een euro, in combinatie met wildbieren (een knipoog naar het Rotterdamse zusje van Eurobrouwers, Café Marseille – iedere zondag oester dag).
Eigen brouwinstallatie
De brouwinstallatie bevindt zich direct achter de bar en vormt samen met de houten vaten die liggen te rijpen een ware trekker die het gevoel van ambachtelijkheid versterkt. En die ambachtelijkheid sluit mooi aan bij de identiteit van dit unieke stukje Schiedam. Eurobrouwers wordt omgeven door bekende Schiedamse distilleerderijen als Nolet, De Kuyper, Onder de Boompjes en Loopuyt. De jenevers zijn terug te vinden in het assortiment, maar dan wel in combinatie met Eurobrouwers bier, de kopstoot.
Modulair en hergebruik van materialen
De Eurobrouwers brewpub bevindt zich op het terrein van De Glasfabriek, een voormalig industriecomplex ingeklemd tussen Schiedam en Rotterdam, op steenworp afstand van het centrum van de oude jeneverstad. De Glasfabriek wordt de komende jaren getransformeerd tot een woon- en werkgebied met meer dan 700 woningen, werkplekken en horeca. In de tijdelijkheid zijn hier onder andere jonge kunstenaars en ontwerpers en een wijn-bar neergestreken, en vinden er regelmatig evenementen plaats. Eurobrouwers is het eerste horecaconcept met keuken dat zijn deuren opent bij De Glasfabriek.
Vanwege het tijdelijke karakter van de locatie hebben de mensen achter Eurobrouwers gekozen voor een modulair horeca-concept dat gemakkelijk te verplaatsen is naar een nieuwe locatie wanneer hier ontwikkeld gaat worden. Daarbij is bijna uitsluitend gebruik gemaakt van ge-upcyclde materialen. De bar en brouwerij zijn volledig gebouwd met restmaterialen van een horecazaak uit 2019 die recentelijk haar deuren sloot.
De brouwinstallatie is overgenomen van een Duitse craft brouwer die er mee stopte, gebruikte tafels en stoelen zijn in een nieuw jasje gestoken, zelfs de taptanks zijn geupcycled van een voormalige horecazaak. Hierdoor heeft Eurobrouwers onafhankelijk van banken en brouwerijen haar zaak kunnen openen.
Over Eurobrouwers
Eurobrouwers is het nieuwe kindje van de Double Trouble groep, de ondernemers achter Café Marseille in Rotterdam. Met Café Marseille, Eurobrouwers, Poing Arcade en Bar Alaska (opening zomer 2023) brengen zij een ode aan de klassieke horecazaken van weleer met knusse warme ontwerpen, sterke visuele identiteit, goede service en betaalbaarheid. en een sterke focus op community building.
Kristian de Leeuw, een van de ondernemers van Double Trouble groep, fietste tijdens een van de vele lockdowns door Schiedam toen hij het leegstaande Glasfabriek-complex ontdekte. Hij was op slag verliefd op de rauwe industriële uitstraling.