The Social Hub Eindhoven zet als eerste hotel windturbines op het dak

The Social Hub Eindhoven zet als eerste hotel windturbines op het dak

The Social Hub (voorheen The Student Hotel) gaat op het hotel in Eindhoven op een bijzondere manier eigen energie opwekken. Naast zonnepanelen, die niet zo bijzonder zijn, worden op het dak windturbines geplaatst. Hiermee is dit het eerste hotel in Nederland met windturbines op het dak.

The Social Hub heeft akkoord gekregen van de gemeente Eindhoven om duurzame wind- en zonne-energie op te wekken op het dak van The Social Hub Eindhoven. Daarvoor wordt een constructie met zonnepanelen en windturbines op het dak van het hotel geplaatst.

Deze installatie, een PowerNest, beslaat 630m2 en bestaat uit een constructie met windturbines en daarbovenop zonnepanelen. Samen leveren deze naar verwachting zo'n 17 procent van de energie die het gebouw nodig heeft. 

The Social Hub en de gemeente hebben de afgelopen 12 maanden nauw samengewerkt om dit innovatieve plan te realiseren. In 2021 werden de eerste gesprekken gevoerd tussen The Social Hub, Ibis Power en de gemeente Eindhoven. Nu is het plan voor de PowerNest, een duurzame ‘energiefabriek’ van Ibis Power, er daadwerkelijk doorheen. 

De bouw van de PowerNest modules voor The Social Hub begint deze zomer. Na vijf weken bouwen kunnen de voorbereidingen voor de daadwerkelijke plaatsing van het PowerNest met windturbines op dak van hotel The Social Hub Eindhoven beginnen. 

Op dat dak komt een combinatie van 2 windturbines en 340 zonnepanelen. Die levert naar schatting 167 megawatt zonne- en windenergie op. Die elektriciteit wordt direct aan het hotel geleverd. Door gebruik te maken van het Venturi-effect, kan ook bij lage windsnelheden energie worden opgewekt. 

Over de PowerNest 

De PowerNest is een concept van de Eindhovense scale-up Ibis Power. De PowerNest is een modulaire unit die op de meeste bestaande daken kan worden geplaatst. In uitstraling kan de module worden aangepast aan de bestaande architectuur. Het hoeft dus niet al tijdens de bouwfase van een gebouw te worden meegenomen. Hoeveel turbines kunnen worden geplaatst, is afhankelijk van de stand van het gebouw ten opzichte van de prevalerende windrichting.  

Plaatsing is mogelijk op gebouwen vanaf vijf verdiepingen. Omdat de turbines bewegen, zal er altijd iets van geluid worden geproduceerd. Maar dat geluidsniveau valt binnen de strenge normen voor woongebieden en zijn in het gebouw zelf niet te horen. Alleen tijdens stevige storm is het geluid vanaf bijvoorbeeld een balkon waarneembaar. Maar dat geluid zal worden overstemd door het geluid van de storm zelf. 

Nederlandse primeur met windturbines op dak hotel

The Social Hub Eindhoven heeft een primeur in Nederland als eerste hotel met eigen windturbines op het dak van het hotel. Eerder bestonden soortgelijke plannen voor het huidige Four Elements Hotel in Amsterdam. Dat opende onder de naam Breeze, en in de eerste plannen was het gebouw voorzien van windturbines op het dak van het hotel. Dat werd uiteindelijk door de eigenaar als niet haalbaar bestempeld.

Zonnepanelen zijn natuurlijk al gebruikelijk, ook op hoteldaken. Zo gaat Van der Valk de daken van 40 hotels in Nederland en België volleggen met panelen.

Bevorderen van duurzame energietransitie 

Als onderdeel van de transitie naar duurzame energie zoekt The Social Hub naar mogelijkheden om zelf wind- en zonne-energie op te wekken. Dit doet het bedrijf door gebruik te maken van de ruimtes op daken en gevels van de hubs. Nieuwe innovaties toevoegen aan bestaande gebouwen is een belangrijk onderdeel van de duurzame strategie van The Social Hub. Dit brengt ze dichter bij hun groene energiedoelen. Ook wil het bedrijf onder meer dit jaar de B-Corp certificerting behalen. 

De 23 hubs, verspreid over heel Europa, bevinden zich voornamelijk in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is. Daarom zoekt het bedrijf naar oplossingen om minder afhankelijk te zijn van de overbelaste elektriciteitsnetten. En ook om kosten te sparen en inspirerende oplossingen te bieden voor de energietransitie. 

Charlie MacGregor, ceo & oprichter van The Social Hub: ‘We zijn heel blij met dit akkoord en danken wethouder Rik Thijs (GroenLinks) voor zijn steun. Dit is een belangrijke stap in ons plan om in al onze bestaande gebouwen zoveel mogelijk duurzame energie te genereren. We werken daarom graag samen met gemeenten en bedrijven die deze overgang kunnen helpen realiseren zodat we steeds dichter bij ons Net Zero-doel komen. Wij voelen de urgentie om nu concrete stappen te zetten en het juiste te doen voor onze planeet.’ 

Duurzaamheidstransformatie in stedelijke omgevingen 

De omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen is een manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In het klimaatakkoord van Parijs staat dat het aandeel van hernieuwbare elektriciteit in de totale elektriciteitsproductie in 2030 70 procent moet bedragen. Groene stroom in stedelijke omgevingen is nog een manier om dit doel te bereiken. 

Rik Thijs, als wethouder in Eindhoven verantwoordelijk voor klimaat, energie, bodem en vergroening zegt: ‘We hopen dat deze samenwerking en innovatietoepassing een voorbeeld kan zijn voor andere steden. Als stad Eindhoven willen we een proeftuin zijn voor dit soort duurzame initiatieven. Als wethouder klimaat en energie zie ik dat we moeten versnellen. We zijn een slimme 'Brainport' regio (toptechnologie regio waar technologieën worden ontwikkeld die levens veranderen), en die beschikbare kennis moeten we gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan.’ 

Hotels zijn energieslurpers  

Alexander Suma, ceo van Ibis Power zegt: ‘Aangezien bestaande middelhoge- en hoge gebouwen de grootste energieslurpers in de stad zijn, moeten we nieuwe manieren omarmen om deze gebouwen op weg te helpen naar Net Zero.'

'De manier waarop The Social Hub, de stad Eindhoven en ons team samen hebben gewerkt is een geslaagd voorbeeld van hoe je op grote schaal duurzame oplossingen kunt verwezenlijken die positieve impact hebben op stedelijke gebieden. Het akkoord van de Gemeente Eindhoven maakt de weg vrij om in de toekomst meer gebouwen te helpen verduurzamen.’ 

Over The Social Hub  

The Social Hub startte in 2012 als The Student Hotel met een eerste locatie in Rotterdam. Eind 2022 werd de naam veranderd in The Social Hub. De locatie in Eindhoven opende begin 2017.

The Social Hub heef in totaal 23 locaties, met 16 hubs open in: Berlijn, Den Haag, Delft, Wenen, Groningen, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Parijs, Florence, Bologna, Madrid, Barcelona, Toulouse en twee in Amsterdam.

In 2023 worden er in Glasgow, Porto en San Sebastián ook hotels geopend. In 2025 worden er nog zeven geopend in onder anderen Porto, San Sebastián, Glasgow, Rome, Florence Belfiore, Lissabon en Turijn. 

The Social Hub streeft ernaar om zo verantwoordelijk en impactvol mogelijk te zijn – zowel in hoe wij onze locaties bouwen als hoe wij ons inzetten voor onze community. De locaties worden ontwikkeld en beheerd in overeenstemming met BREEAM- en GRESB-normen en via evenementenprogrammering willen wij communities inspireren en stimuleren om bij te dragen aan een eerlijkere en groenere wereld. The Social Hub begint de reis naar B Corp certificering in 2023. 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.