De 32-jarige Van Dun werd vijf jaar geleden vegetariër en ontdekte dat er overdag in zijn stad veel leuke plantaardige concepten actief waren. ‘Op die momenten had ik volop keuze, maar ’s nachts was er bijna niets. Als ik na het stappen vegetarisch wilde eten, dan kon ik alleen een kaassouflé of een groentekroket bestellen. En voor de veganist was er niets anders dan een frietje met ketchup.’
Vegetarisch gat in de nacht
Dat moet en kan anders, zo dacht de jonge ondernemer. ‘Ik deed wat marktonderzoek en ontdekte dat er ruimte was. In de Utrechtse binnenstad was er vanaf 22.00 uur een enorm gat. Restaurants sloten de keukens en dan bleef alleen de nachthoreca over. Met geen of een zeer beperkt aanbod aan vegetarische opties.’
Verse friet
Van Dun hoorde van nachtzaakeigenaren dat in de nacht geen vraag zou zijn naar vegetarische snacks. ‘Ze vertelden me dat mensen dan hadden gedronken en ‘ineens’ niet meer vegetarisch waren. Uit mijn marktonderzoeken kwam toch iets anders naar voren.’
Daarnaast merkte hij dat op die momenten nergens verse friet te krijgen was. ‘Overdag wordt het volop verkocht, maar in de nacht bleek het aanbod enkel te bestaan uit diepvriesfriet. En ik introduceerde ’s nachts friet van zoete aardappel, omdat niemand dat verder aanbiedt in de nacht.’
Laatste plek voor vegetariër
De ondernemer combineert beide elementen en lanceert Last Vegas. ‘De naam verwijst naar de laatste plek waar je als vegetariër ’s nachts terechtkunt. Helaas komt van het nachtconcept in eerste niet veel terecht, omdat de eerste coronalockdown hem dwingt zijn plannen in de ijskast te zetten.’
Als die is afgelopen, gaat hij alsnog van start. ‘Maar ik ben ons eerste jaar niet of nauwelijks open geweest in de nachtelijke uren, omdat die markt door corona volledig stil viel. Inmiddels ben ik zeven dagen per week open en op vrijdag en zaterdag tot 4.00 uur.’
Utrecht Science Park
Sinds december is het assortiment volledig veganistisch en per 1 april krijgt de snackbar een zusje: een foodtruck op het Science Park in Utrecht. ‘Ik wist dat daar foodtrucks stonden en dat het aanbod om de zoveel jaar verandert. Ik heb geïnformeerd, hoorde dat in december een nieuwe tender zou worden uitgeschreven en heb me aangemeld.’
Met succes, want Van Dun is één van de partijen die een foodtruck mag plaatsen op het terrein, waar meer dan 150 bedrijven zijn gevestigd - waaronder een hogeschool en een universiteit - en dagelijks ruim 30.000 mensen aan het werk zijn.
Studenten eten plantaardig
‘We hebben de gunfactor wel mee’, aldus de ondernemer. ‘Steeds meer studenten eten plant based, en ik spreek in de zaak in de binnenstad veel gasten die me laten weten dat ze blij zijn met de komst van de foodtruck. Blijkbaar werken veel van hen op Utrecht Science Park.’
De foodtruck van Last Vegas staat er minimaal twee jaar. ‘Overdag draai ik daar en ’s avonds en ’s nachts werk ik dan in het centrum. Uiteraard komen er nieuwe medewerkers bij, omdat ik nu op twee locaties ga draaien. De afgelopen twee weken heb ik bijvoorbeeld vier nieuwe mensen aangenomen.’
Groei
Van Dun ziet in zijn hoofd wel meerdere vestigingen voor zich, maar wil daar op dit moment niet mee bezig zijn. ‘Ik ben nog niet zolang open met mijn snackbar en met de foodtruck moet ik nog van start gaan. Laat ik er eerst maar eens voor zorgen dat die twee optimaal draaien en dan kijk ik daarna wel verder.’