Pieter Nijdam, culinair recensent De Telegraaf overleden

Pieter Nijdam, culinair recensent De Telegraaf overleden

Pieter Nijdam, culinair recensent van dagblad De Telegraaf is kort na zijn laatste bijdrage in de krant overleden.

Pieter Nijdam werkte bijna veertig jaar bij De Telegraaf. 'Op 26 januari 2007 verscheen mijn eerste wijncolumn in De Telegraaf', zo schrijft hij in zijn 750ste en tevens laatste wijncolumn.

'Het jubileum valt stomtoevallig samen met mijn pensioen, maar dat is niet de reden om met schrijven te stoppen. Een fantastisch aanbod om voor een andere uitgever met u verder van wijngedachten te wisselen, heb ik helaas moeten afslaan. Niet de ouderdom, maar een slechte gezondheid speelt mij parten.'

Felix Wilbrink

Het afscheid van Nijdam was vrijdag 15 juli. Felix Johannes Wilbrink, een ex-collega van Nijdam bij De Telegraaf verwoordt het als volgt:

'Zojuist afscheid genomen van Pieter Nijdam, niet alleen een hartelijke collega waarmee ik jaren en jaren rug aan rug in de krant lag, maar die ik ook nog van de middelbare school kende, toen zeker ook al als een bijzonder aardige vent. Vanavond neem ik een mooi glas wijn op je Pieter! En ik weet zeker dat ze aan de andere kant met een echte Petrus op je stonden te wachten.'

Laatste restaurantrecensie Spectrum

Zijn laatste restaurantrecensie schreef Nijdam 1 juli over restaurant Spectrum. Over het restaurant van Sidney Schutte kopte hij met 'Spectrum in Amsterdam zit op driesterrenniveau.' Over het restaurant deelde hij het volgende: 'Wie T zegt, moet ook S zeggen. De T staat voor Tribeca, waar we een paar weken geleden waren, en nu is de S van Spectrum aan de beurt. Beide restaurants zijn al jaren dé runner-ups voor een derde ster en daardoor de gedroomde afsluiting van bijna veertien jaar restaurantrecensies.'

Carrière Pieter Nijdam

Nijdam startte bijna 40 jaar geleden als leerling-journalist bij De Telegraaf. Van redacteur buitenland naar parlementair verslaggever tot buitenlandcorrespondent in Parijs en New York. Hierover schreef hij zelf:'Met name de post in Frankrijk deed het ’m: de passie voor wijn en lekker eten was geboren.Soms vond de hoofdredactie het goed dat ik vanuit de Lichtstad en de Big Apple verslag van bijzondere restaurants deed. Het bleek, eenmaal weer thuis, de voorbode van een lange carrière als restaurantrecensent.'

Voortijdig afbreken diner

In zijn laatste restaurantrecensie noemt hij de oosterscheldekreeft met eendenlever, zeebaars met witte asperge en lompviseitjes, Kamperlam met rabarber en vanille, dessert van aubergine met bergamot, aardbei en stengelsla zijn favoriet.

In een recent interview in Misset Horeca zei Pieter Nijdam: 'In 13 jaar tijd is het me slechts twee keer overkomen dat ik het diner voortijdig heb afgebroken en weg ben gegaan. Ik heb daar ook niet over geschreven, want wie zit daarop te wachten?’

Anonimiteit

Pieter Nijdam zwoor bij anonimiteit. ‘Ik vind het superbelangrijk en reserveer altijd onder een andere naam met een telefoonnummer dat bij die naam hoort', zei vertelde hij eerder. 'Mocht er dan daags voor het bezoek gebeld worden, bijvoorbeeld of we nog komen, dan wordt ook met die naam opgenomen.’

Met een grote glimlach denkt hij terug aan één van de vier keren in de afgelopen 13 jaar waarin hij bij binnenkomst herkend werd. ‘Dat was bij De Librije. Jonnie Boer stond pontificaal bij de ingang op dat moment, daar loop je niet zomaar ongemerkt omheen. ‘Kijk wie we daar hebben!’, riep hij.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.