Horeca kan koffiedik apart laten ophalen, nhow hotel doet mee

Horeca kan koffiedik apart laten ophalen, nhow hotel doet mee

In Amsterdam kan horeca koffiedik gescheiden laten ophalen. De RAI en het nhow hotel zijn al aangehaakt bij ophaaldienst van afvalgigant Bnext (voorheen Beelen). Op korte termijn vindt uitbreiding plaats naar andere steden.

Bnext.nl start met het inzamelen en recyclen van horeca koffiedik in Amsterdam. Op korte termijn wordt de ophaalservice ook geïntroduceerd in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Naast horeca koffiedik kunnen ook kantoren, winkels en cultuurinstellingen hun koffieprut laten ophalen.

Horeca koffiedik in emmers van 10 liter

Horecabedrijven kunnen tegen een vergoeding een abonnement afsluiten voor één of meerdere 10L emmers om koffiedroes/koffiedik in te verzamelen. Het koffiedroes wordt op regelmatige basis door Bnext.nl opgehaald om vervolgens circulair verwerkt te worden bij een samenwerkingspartner.

Met deze service draagt Bnext.nl bij aan het verminderen van restafval. Uit het onderzoek van Rijkswaterstraat, 'Van afval naar grondstoffen in de cultuursector' blijkt dat koffiedik een aanzienlijk aandeel heeft in kilogram (8%) in een gemiddelde restafvalzak.

Van koffiedroes tot nieuwe producten

Het ingezamelde koffiedroes wordt bij samenwerkingspartner Meerlanden (Afvalverwerkingsbedrijf West Nederland) verwerkt tot biogas en compost. Eind 2022 start Bnext.nl een pilot met samenwerkingspartner Caffe Inc., waar het verzamelde koffiedroes gerecycled wordt voor gebruik in nieuwe producten, zoals halffabricaten voor persoonlijke verzorgingsproducten, meubilair en kleurstoffen voor de kledingindustrie. 

Rai en nhow hotel

Onder andere RAI Amsterdam en het nhow hotel hebben na een succesvol verlopen pilot de koffiedroes ophaalservice recentelijk opgenomen in het reguliere bedrijfsafvalcontract.

Ook koffiebekers zijn circulair

Direct gerelateerd aan de hoeveelheid koffiedik zijn papieren koffiebekers. Ook deze worden veelvuldig gebruikt binnen kantoren, winkels en detailhandel. Het karton waarvan de bekers gemaakt zijn, kan echter tot zeven keer hergebruikt worden en is daarmee circulair. De koffiebekers worden samen met het koffiedroes opgehaald door Bnext bij de deelnemers. 

Inntel hotels

Eerder al startten het recycling bedrijf Suez en Koffie Recycling Nederland met een landelijke inzameling van koffiedik bij horeca en kantoren. Het koffiedik wordt omgezet in bio-pellets die geschikt zijn als brandstof voor pelletkachels. Inntel hotels haakte destijds als een van de eersten aan.

Daarnaast zit er in Rotterdam een bedrijf dat koffiedik gebruikt voor het kweken van paddenstoelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.