SnackPlus Gasseling in Doetinchem sluit deuren na 47 jaar

SnackPlus Gasseling in Doetinchem sluit deuren na 47 jaar

SnackPlus Gasseling in Doetinchem sluit de deuren. Zaterdag 9 april is de snackbar van Helma en Vincent Gasseling voor het laatst geopend. Daarmee komt na 47 jaar een eind aan een roemrijke geschiedenis in het centrum van de stad. 'Het is een goed moment om afscheid te nemen.'

Vincent Gasseling liet al eerder aan Misset Horeca weten dat zijn vrouw en hij ermee gingen stoppen. Dat deed hij toen hij vorig jaar april het team van De Kromme Dissel in Heelsum bezocht om het restaurant te feliciteren met het feit dat de horecagelegenheid voor de vijftigste keer was bekroond met een Michelinster.

Er was een link tussen de ondernemer en de sterzaak, omdat zoon Maurijn er in de keuken werkte. Die laatste is inmiddels actief in Zwitserland, waar hij werkt in de tweesterrenkeuken van restaurant Sens.

Helma en Vincent

Het pand heeft een nieuwe eigenaar, die nog niet weet wat hij ermee gaat doen. ‘Wij zaten gehuurd en hebben de exploitatie verkocht. Mogelijk komt er opnieuw horeca in, in dat geval hopen we ook inventaris te kunnen overdragen.’

Helma en Vincent hadden afgesproken dat ze na verkoop van het pand nog drie maanden mochten doorgaan, maar besloten er een maand eerder mee op te houden. ‘April en mei zijn maanden met feestdagen, daar zitten we niet meer op te wachten. Vooral niet, omdat we nog slechts met zijn tweeën actief zijn.’

Traditionele cafetaria

De snackbar op het Simonsplein in Doetinchem kwam in 1975 in handen van Vincents vader, waarna Vincent in 1982 eigenaar werd. ‘Ik zat toen nog op de landbouwschool en moest nog ontdekken waar de aardappel vandaan kwam’, aldus de ondernemer met een knipoog. ‘Twee jaar later trouwde ik met Helma en sindsdien zijn we samen eigenaar.’

SnackPlus Gasseling is een traditionele snackbar, een bewuste keuze van beiden. ‘Als je als cafetaria in het centrum te veel andere producten opneemt in het assortiment, dan is er altijd een collega-ondernemer die dat beter kan. Klanten komen bijvoorbeeld niet bij ons voor een broodje gezond als ook een vestiging van Bakker Bart aanwezig is.’

Snackloket

Omdat de zaak ’s nachts open was, introduceerden ze in 1987 het snackloket. ‘Dat maakte het werken voor ons plezierig. We kregen veel stapvolk, maar konden ze buiten houden. In de jaren 90 hadden we een tijd lang een grote discotheek om de hoek, dat was goed voor onze business. Zeker ook, omdat er destijds nog geen shoarmazaken waren.’

Toch hebben we al die jaren ook een prima dagzaak gehad, benadrukt Gasseling. ‘Door het loket hebben we een stabiele klantenkring opgebouwd. Daardoor viel het met problemen in de zaak ook mee. Er was altijd wel iemand die voor ons opkwam en lastige mensen buiten zetten of een dreigende ruzie voorkwam. De jeugd van vroeger zien we nu als voorbeeldige ouders. Mensen kwamen graag een schnitzeltje bij ons eten. We merken het aan de belangstelling. De zaak staat nu al vol met kaarten, drank en taarten.’

Corona

Stiekem heeft de coronaperiode het echtpaar ook wel wat goeds gebracht. ‘Het gaf ons de tijd om afscheid te nemen van onze klanten, omdat we vaker tijd hadden voor een praatje. En we zijn al minder uren gaan werken, waardoor we nu niet ineens teruggaan van 80 uur in de week naar nul uren.’

Helma en Vincent geven aan blij te zijn op deze manier te kunnen stoppen. Vincent daarover: ‘We kunnen het ons permitteren, daarvoor hebben we al die jaren hard gewerkt, en kunnen nog lopen en fietsen. Wat we straks gaan doen? We hebben afgesproken alles gewoon op ons af te laten komen.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.