Vader in cafetaria, zoon in sterrenkeuken: 'Frikandellen voor De Kromme Dissel'

Vader in cafetaria, zoon in sterrenkeuken: 'Frikandellen voor De Kromme Dissel'
Vincent Gasseling, Tonny Berentsen en Maurijn Gasseling (v.l.n.r.).

Vincent Gasseling van Snack Plus in Doetinchem bracht woensdag 31 maart een verrassingsbezoek aan De Kromme Dissel in Heelsum. De ondernemer kwam de brigade feliciteren met het feit dat ze voor het vijftigste jaar een ster ontvingen van Michelin. Zijn zoon Maurijn werkt er in de keuken. Uiteraard koos hij voor een passend cadeau: een doos vol met XXL-frikandellen.

Snack Plus Gasseling is al 46 jaar een begrip in Doetinchem. Daar komt overigens over niet al te lange tijd een eind aan. Eigenaren Helma en Vincent Gasseling zitten er gehuurd en de eigenaar wil het pand in het centrum van de stad nu verkopen.

Alles staat in de verkoop

De ondernemers hebben nog wel gekeken naar de mogelijkheden, maar hebben er uiteindelijk voor gekozen om het rustiger aan te gaan doen en dus staat alles in de verkoop. ‘Het kan nog even duren, maar het kan ook met een paar maanden verkocht zijn’, legt Vincent uit. ‘We hebben afspraken gemaakt over de gang van zaken na verkoop van het pand.’

Château Neercanne

Vincent komt uit een horecafamilie en dus is het niet gek dat zoons Viktor en Maurijn ook in die branche terecht zijn gekomen. Wel kozen ze beiden voor een ander segment: Viktor werkt voor Vernooy Catering in Wijk bij Duurstede en Maurijn in de restaurantwereld.

‘Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om te gaan doen wat ik leuk vind’, aldus Maurijn over zijn keuze voor de keuken. ‘Op mijn veertiende zette ik mijn eerste stappen bij Riche in Doetinchem en daarna kwam ik terecht bij Toine Smulders in Tolkamer. Hij regelde dat ik twee dagen mee mocht draaien bij Château Neercanne en uiteindelijk heb ik daar vier jaar gewerkt.’

Tonny Berentsen

De liefde bracht hem terug naar zijn geboortestreek. ‘Ik kreeg verkering met een meisje uit de Achterhoek en toen ben ik in die omgeving gaan zoeken naar een keuken op hoog niveau. Dat werd De Kromme Dissel. Ik heb een open sollicitatie gestuurd en mocht beginnen.’

‘Je merkt aan Maurijn dat hij is opgegroeid in een ondernemersgezin’, zo merkt Tonny Berentsen, die maandag 29 maart voor de twintigste keer door Michelin werd bekroond als chef van De Kromme Dissel. ‘Hij is leergierig en ambitieus. Het plan is dat hij Tom Lamers (vertrokken naar Het Koetshuis in Bennekom) opvolgt als een van de twee souschefs.’

Gastronomie

Gasseling en zijn vrouw hadden al snel door dat Maurijn zijn ouders niet ging opvolgen in de cafetaria. ‘Hij had al vroeg interesse in gastronomie op een hoog niveau. Het leuke is dat wij hierdoor lunchen en dineren op sterniveau ook zijn gaan waarderen. Twee jaar geleden zijn we met Maurijn bij Beluga in Maastricht geweest en het was fantastisch. Iets dat ik tien jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Inmiddels komen we ook graag bij De Kromme Dissel. Daardoor ontstaat er een band en vond ik het ook leuk om ze te feliciteren met een halve eeuw een Michelinster. Een fantastische prestatie.’

Het restaurant behaalde maandag 29 maart voor het vijftigste jaar op rij een ster. Berentsen liet eerder al aan Misset Horeca weten dat er een last van zijn schouders was afgevallen en dat hij Michelin en Fletcher dankbaar is.

Michelin

Gasseling had een cadeau in stijl: een doos met XXL-frikandellen. ‘En een paar lokale biertjes van collega-ondernemers uit Doetinchem. Ik ben zelf een fan van deze snack en ik sta natuurlijk voor het vak dat ik uitoefen. Of ik volgend jaar weer kom? Dat hangt af van de verkoop van het pand, en van Michelin natuurlijk.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.